Algemeen

Waarom is een huis kopen toch zo duur?

De hypotheekrentes zijn afgelopen weken weer omhoog gegaan. Eerder dit jaar zijn de rentes op de hypotheken ook al verhoogd, maar de laatste maand bleven de verhogingen juist beperkt. Toch besloten veel hypotheekverstrekkers dus om de rentes weer te verhogen. De ING verhoogde de rente zelfs met 0,25 procent.

 

De oorzaak van dit alles is de hoge inflatie. Hoge inflatie zorgt ervoor dat spaargeld minder waard wordt en dat mensen minder gaan kopen van hun inkomen. De koopkracht daalt dus ook. Daarnaast zorgt een hoge inflatie ervoor dat de marktrentes stijgen. Dit zijn rentes die gelden voor kapitaalmarkten. Een kapitaalmarkt is bijvoorbeeld als een bank geld moet lenen bij een andere bank. Stel dat de ene bank een hoge marktrente moet betalen aan de andere bank dan berekenen ze dat door aan klanten. Klanten van een bank zijn dus bijvoorbeeld huizenkopers.

 

Daarnaast is de vraag naar huizen heel erg hoog, maar het aanbod van huizen relatief laag. Hierdoor wordt de waarde van een huis dus hoger. Vooral jonge gezinnen zijn op zoek naar een koophuis en oudere mensen blijven langer in een koophuis wonen. Omdat de welvarende mensen onder ons makkelijk over de vraagprijs kunnen bieden lijken de huizen goedkoop, maar voor jonge gezinnen met een niet al te hoog salaris wordt het vrij lastig om een huis te vinden.


Gelukkig dankzij Eindhovens Beste kennen we in Eindhoven de beste makelaar en hypotheekverstrekker. Ook zijn er veel tips die je moet weten als het gaat om een huis kopen als starter zijnde. Lees hier over de tips!


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!