Algemeen

Het is vandaag de Wereld Karamel Dag. Je mag dus vandaag een extra groot schaaltje karamelvla nemen of een lekker dessert met veel karamel erin. Of je koopt een zak karamelblokjes in de supermarkt.

De eerste vraag die bij mij naar binnen schoot is ‘wie heeft er bedacht om suiker te kristalliseren tot karamel?’ 

 

Veel Amerikanen zijn ervan overtuigd dat deze lekkernij uit Amerika komt. Een typisch Amerikaans snoepje. De zachte karamelblokjes hoe we ze nu kennen is aan het einde van de negentiende eeuw bedacht door één van de grootste chocoladeproducenten Milton Hershy. Deze karamelsnoepjes werden een wereldwijde trend en veroverde destijds de snoepwereld.

 

Maar wist je dat karamel oorspronkelijk geen snoepje is? In de zevende eeuw veroverde de Arabieren Perzie en vielen de handel van suikerriet en suiker in hun handen. De Arabieren brachten het suikerriet naar Egypte, Noord-Afrika, Rhodos, Zuid-Spanje en Cyprus. Ze ontdekten al snel hoe je de suikerstroop kon zuiveren. Er ontstond een bruin kleverig product dat zij ‘Khurat al mill’ noemden. In Nederland hebben we van dat woord karamel gemaakt. Arabische vrouwen gebruikten karamel om hun benen mee te ontharen. 

 

Gelukkig hebben we daar nu andere middeltjes voor om je benen te ontharen. Vandaag genieten we dus van de lekkere smaak van karamel. Eet smakelijk!

 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!