Algemeen

Welk effect heeft het weer op ons?

Het weer heeft veel invloed op onze gezondheid. In de herfst en winter voelen mensen zich vaker somber dan in de lente en zomer. Waardoor komt dat en wat kun je er aan doen?

Effect van de zon

De zon maakt vitamine D aan. In de winter hebben we deze vitamine dus minder in ons lichaam dan in de zomer. Daardoor voelen we ons in de zomer ook vrolijker. Door de straling wordt er ook serotonine en endorfine aangemaakt, dat zijn gelukshormonen. 

 

Slecht slapen in de winter

In de winter heb je de neiging om de verwarming omhoog te schroeven, ook in je slaapkamer. Maar daardoor kun je niet goed in slaap vallen. In de middag is je lichaamstemperatuur het hoogst en ’s avonds het laagst. Als je dan de verwarming aan hebt staan, zit er te veel verschil tussen je lichaamstemperatuur en de temperatuur van je slaapkamer. 

 

Seizoensgebonden depressies

Bij een winterdepressie voel je je depressief wanneer het herfst en/of winter is. Er wordt pas gesproken van een seizoensgebonden depressie wanneer je twee weken depressieve gevoelens hebt gehad. Een oorzaak van de depressie is het gebrek aan licht. In de winter zijn de dagen korter en schijnt te zon nauwelijks, dat heeft gevolgen op onze biologische klok. Symptomen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, veel behoefte aan slapen, prikkelbaarheid en slechte concentratie. Maar ook somberheid en toename van je eetlust. 

Een zomerdepressie komt veel minder voor dan een winterdepressie. In de zomer gaan we allerlei leuke dingen doen, maar wat als je niemand hebt om iets leuks mee te doen? Er is veel sociale druk en daardoor kun je een zomerdepressie krijgen. Ook kan onzekerheid over je lichaam meespelen, bijvoorbeeld door het dragen van korte broeken.

 

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn speciale daglichtlampen waardoor je beter wakker wordt en makkelijker op kunt staan. Probeer ’s ochtends al naar buiten te gaan, dan maak je je lichaam wakker. Zorg voor een vast ritme: ga op een vast tijdstip naar bed en sta ook op op een vast tijdstip. Spreek iets af met vrienden zodat je ergens naar uit kan kijken. Verder is natuurlijk goed bewegen, een goede nachtrust en gezond eten ook belangrijk. 

 

We moeten nog even volhouden: nog iets meer dan een maand en dan is het lente.

 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!