Algemeen

Wat is het ketogene dieet?

Het is een rage. Het internet staat vol met verhalen over hoe iedereen, van filmsterren tot gewone mensen, koppige kilo's kwijt is geraakt met het ketogene dieet. Sommigen suggereren dat dit eetpatroon ook nuttig kan zijn voor het beheersen van diabetes en het afweren van de ziekte van Alzheimer. Dus, is het een wonderdieet of gewoon de nieuwste rage?

 

Hoe werkt het keto dieet? 

Het ketogene dieet is een vetrijk, matig eiwitrijk en koolhydraatarm eetpatroon, dat afwijkt van de algemene aanbevelingen voor gezond eten. Veel voedingsrijke voedingsmiddelen zijn bronnen van koolhydraten, waaronder fruit, groenten, volle granen, melk en yoghurt. Op een keto dieet zijn koolhydraten uit alle bronnen ernstig beperkt. Met als doel koolhydraten onder de 50 gram per dag te houden, consumeren ketolijners vaak geen brood, granen of ontbijtgranen. En zelfs groenten en fruit zijn beperkt omdat ze ook koolhydraten bevatten. Voor de meeste mensen vereist het keto dieet grote veranderingen in hoe ze gewoonlijk eten, je moet namelijk kant en klaar keto maaltijden eten.  

 

Waarom beperkt het ketogene dieet koolhydraten?

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. Zonder voldoende koolhydraten voor energie, breekt het lichaam vet af in ketonen. De ketonen worden dan de primaire brandstofbron voor het lichaam. Ketonen leveren energie voor het hart, de nieren en andere spieren. Het lichaam gebruikt ook ketonen als alternatieve energiebron voor de hersenen. Vandaar de naam voor dit eetpatroon. Voor ons lichaam is een ketogene dieet eigenlijk een gedeeltelijk vasten. Tijdens een totale vasten- of uithongeringstoestand heeft het lichaam geen energiebron. Het breekt dus magere spiermassa af voor brandstof. Bij het keto dieet zorgen de ketonen voor een alternatieve energiebron. In tegenstelling tot een volledig vasten helpt het keto dieet om droge spiermassa te behouden. Droog trainen maaltijden kunnen er dus onderdeel van zijn. 

 

Is het keto dieet veilig?

Dit eetpatroon wordt niet aanbevolen voor personen met:

  • Ziekte van de alvleesklier
  • Lever aandoeningen
  • Schildklier problemen
  • Eetstoornissen of een voorgeschiedenis van eetstoornissen
  • Galblaasziekte of degenen bij wie de galblaas is verwijderd

 

Bovendien zijn er gezondheidsrisico's op zowel de korte als de lange termijn voor alle mensen die geassocieerd worden met het keto dieet. Gezondheidsrisico's op korte termijn omvatten griepachtige symptomen. Bijvoorbeeld maagklachten, hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Dit wordt de "keto-griep" genoemd. Sommige mensen melden ook slaapproblemen. Bezuinigen op vezelrijke groenten, fruit en volle granen kan ook het risico op obstipatie vergroten. Vaak moeten ketolijners een vezelsupplement nemen om regelmatig te blijven, maar dit moet met een zorgverlener worden besproken.

 

Gezondheidsrisico's op de lange termijn van het ketogene dieet zijn onder meer nierstenen, leverziekte en tekorten aan vitamines en mineralen. Om koolhydraten te beperken, worden veel voedingsrijke groenten en fruit weggelaten. De inname van vitamine A, C, K en foliumzuur is dus meestal laag. Het vetrijke karakter van het keto dieet is zeer controversieel. Een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek heeft aangetoond dat diëten met veel verzadigd vet het risico op hartaandoeningen en andere chronische gezondheidsproblemen kunnen verhogen. Het risico dat ketolijners kunnen nemen met betrekking tot hun cardiovasculaire gezondheid op de lange termijn, is niet volledig bestudeerd.

 


Uw reactie




AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!