Algemeen

Waarom verliezen bomen hun bladeren?

 

De bladeren zijn weer van de bomen aan het vallen, de straten zijn volledig bedekt met bladeren en er zijn zelfs al enkele bomen helemaal kaal! De blaadjes hebben de mooiste herfstkleuren van geel tot oranje, rood en bruin. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk?

De reden is eigenlijk heel simpel, doordat bomen hun bladeren laten vallen voorkomen ze dat ze uitdrogen. Bomen bevinden zich grotendeels boven de grond, maar onder de grond gebeurd ook nog van alles. Onder de grond zitten namelijk de wortels van een boom en deze zorgen voor stevigheid, maar ook nemen ze voedingstoffen en water op uit de bodem. 

Net zoals dat wij hebben heeft een boom ook water en voeding nodig om in leven te blijven, bladeren verdampen heel veel water, dit is goed voor de sapstroom van een boom. Een bijkomstigheid die minder fijn is, is dat de wortels in de winter een heel stuk minder water opnemen dit komt door de lage temperaturen en omdat het water in de bodem zelfs bevroren kan zijn, dan komen die blaadjes dus niet zo van pas. Omdat de boom dan teveel water verliest. Daarom laat de boom zijn blaadjes vallen en staat de sapstroom dan ook bijna stil, als de blaadjes aan de boom zouden blijven zou de boom dus uitdrogen. 

Wist je dat niet alle bomen hun bladeren verliezen? Dit noemen we bladhoudende bomen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Moeraseik en Haagbeuken. 

 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!