Algemeen

Waarom hangen we eigenlijk kerstballen in de boom?

Tijdens de kerst zijn er een paar dingen niet te missen, gezelligheid, vrienden en familie, lekker eten en kerstballen natuurlijk! Want wat is een kerstboom nou zonder kerstballen? Maar waarom hangen we eigenlijk kerstballen in de boom? Wordt dit al lang gedaan? En hoe zijn ze eigenlijk ontstaan?

Om hier antwoord op te krijgen, gaan we helemaal terug naar het begin. Voordat de eerste kerstballen in de boom hingen, hingen mensen papieren slingers, appels en figuurtjes in de boom. Dankzij de opkomst van de glasblazerij in de 19e eeuw kwam hier verandering in. In 1831 blies glasblazer Linder uit de Vogezen de eerste glazen kerstbal. De glasblazer blies een grote kraalvorm. De kerstbal nam vervolgens heel de wereld over en werd overal gemaakt en gebruikt.

De bal is begonnen als een gewone bal met een metalen laagje aan de binnenkant. De mensen kregen in de 19e eeuw al snel het idee dat het leuk zou zijn om deze kerstballen in de boom te hangen. En dit deden ze dan ook, sinds het idee van de kerstbal is er veel veranderd. mensen begonnen met het versieren van de ballen met glitters verschillende kleuren en zelfs figuurtjes. Sinds de jaren 50 worden de ballen steeds vaker gemaakt van kunststof in plaats van glas.

Mensen dachten dat je door middel van glimmende dingen in de boom te hangen je de boze geesten en heksen op afstand zou houden, dit omdat heksen en boze geesten bang zijn voor spiegels. Kerstballen zijn in ieder geval niet meer weg te denken uit de kerstsfeer!


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!