Algemeen

Vanaf september meer ruimte in vernieuwde Effenaar.

De Effenaar is toe aan een renovatie en vernieuwing. Het gebouw voldoet op een  aantal punten niet meer aan de eisen van deze tijd. De verbouwing stond gepland  voor medio 2022 maar de bouwplanning is vanwege de Corona situatie naar voren  geschoven. Het poppodium ambieert zijn positie als culturele hotspot en het pop podium van de toekomst verder te ontwikkelen, voortbouwend op de rijke historie  van de Effenaar.  

 

 

Jos Feijen Directeur van de Effenaar legt uit; “Het brutalistische gebouw van architecten bureau MVRDV staat inmiddels al bijna 16 jaar in het hart van Eindhoven. In al die jaren is  het eigenlijk nooit ingrijpend verbouwd. Het is tijd om het bijzondere gebouw om te bou wen tot een publieksvriendelijk en pandemie veilig gebouw van de 21ste eeuw.”  De uitdaging voor De Bever Architecten was, hoe de Effenaar in de toekomst meer ruimte  kan bieden aan het publiek en om het gebouw beter te verbinden met de stad en het sta tion. 

In goed overleg met de gemeente en dankzij een mooie samenwerking met brouwerij Ba varia is de financiering rond en kan de verbouwing worden gerealiseerd. Noud Swinkels,  directeur van Bavaria; “Wij werken in deze bijzondere tijden graag mee aan de verbetering  en toekomst van de Effenaar én aan ontspannen uitgaan in een veilige concertzaal. En we  zijn natuurlijk verheugd om met ons brede kwaliteitsaanbod het Effenaar publiek weer te  verrassen.” Het streven is om half juni 2021 te starten met de eerste fase van de verbou wing die tot eind augustus 2021 in beslag gaat nemen. In de grote zaal worden balkons  aangebracht zodat het publiek straks meer ruimte heeft. Het restaurant wordt aantrekke lijker, functioneler en publieksvriendelijker gemaakt, de toiletruimtes uitgebreid en ver nieuwd, en er worden in heel het gebouw meer logische publieksroutes aangebracht. Er  komt een nieuwe garderobe functie in de vorm van een ruime lockerruimte, die je straks  online kunt reserveren. Ook wordt de entree van het restaurant verplaatst naar de voorzij de van het gebouw en uitgebreid met een ruim terras. Het gebouw wordt uitgebreid in  vierkante meters, wat niet veranderd is de capaciteit van de grote zaal, die blijft 1300 per sonen. Geert Hurks, algemeen directeur van hoofdaannemer Hurks: “Wij zijn trots dat we 

wederom betrokken zijn bij het realiseren van de toekomstplannen van de Effenaar, zodat  we samen werken aan de verbetering van het culturele aanbod in Eindhoven.”  

De grote zaal en het restaurant zijn gedurende de verbouwing gesloten, maar in de kleine  zaal en op verschillende locaties in de stad worden shows en events geprogrammeerd.  Medio 2022 wordt gestart met de tweede fase van de verbouwing, dan wordt er een  nieuwe ingang aan de Oostzijde van het pand gemaakt om het poppodium beter te ver binden met de stad en het station. Monique List, wethouder cultuur en design: “In deze  bijzondere tijden blijven we samen met de culturele sector werken aan een levendig Eind hoven. Fijn dat de Effenaar nu samen met Swinkels Family Brewers investeert in deze  verbouwing om het gebouw optimaal en veilig te gebruiken. Zo wordt het een nog pretti ger plek om uit te gaan en muziek te beleven. ” De Effenaar bestaat dit jaar 50 jaar en  vanaf september wordt er weer volledig geprogrammeerd. In de loop van september volgt  een knallend en bijzonder openingsprogramma in een gebouw klaar voor de toekomst.  

Noot voor redactie | Woordvoering Jos Feijen Directeur Effenaar  

Telefoonnummer: 0653560976

 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!