Straatnieuws

Deze maand zijn we te gast bij het steunpunt in de Catharinakerk. Een belangrijke schakel in de armoedebestrijding en ondersteuning in Eindhoven. Twee keer per week zijn zij telefonisch bereikbaar om een hulpvraag neer te leggen.

Zo’n hulpvraag is meestal van materiële aard en kan gaan om iets simpels als een nieuwe jas, boodschappen of een nieuw identiteitsbewijs. Als iemand een hulpvraag neerlegt, krijgt diegene natuurlijk niet meteen geld van het Steunpunt. Tijdens een gesprek wordt er gekeken naar inkomen, situatie en oplossing. Elke hulpvrager moet bepaalde informatie kunnen geven, zodat het Steunpunt de vraag in behandeling kan nemen. Vaak komt geld er niet eens meer bij kijken. Het Steunpunt werkt samen met bedrijven en de gemeente en kunnen op die manier snel handelen. Om een ID-kaart aan te vragen, krijgen hulpvragers bonnen om in te leveren bij de fotograaf en de gemeente. Wordt je aanvraag goedgekeurd voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, dan kun je direct bij één van de winkels die samenwerkt met het Steunpunt kijken welke opties er voor je zijn.

 

Hoewel de meeste hulpvragen klein en simpel zijn, heeft het steunpunt ook te maken met ontzettend schrijnende situaties, zoals uithuiszettingen, of mensen die na een psychiatrisch traject op straat belanden. Dan zorgt het Steunpunt niet alleen voor financiële verlichting, maar ook bij het vinden van de juiste instanties. Samen met andere instanties kunnen ze dan actie ondernemen en dit kunnen ze ontzettend snel als het nodig is. Met ruim 20 vrijwilligers zorgen ze nu al meer dan 20 jaar dat juist de kwetsbaarste groep mensen een veilige plek heeft om een hulpvraag neer te leggen.

 

In 2018 hebben de vrijwilligers van het Steunpunt 1200 aanvragen behandeld, vaak voor leefgeld of het vervangen van witgoed. Maar ook voor bijvoorbeeld een babyuitzet of reiskosten. In Nederland valt een groot deel van de huishoudens in de laagste inkomensklasse. Vaak hebben zij daarnaast ook nog schulden en vallen onder een bewindvoerder. Omdat zij totaal geen financiële vrijheid hebben, kunnen ze niet deelnemen aan de samenleving  en raken ze steeds meer afgesloten van de maatschappij. Het steunpunt kijkt samen met de gemeente Eindhoven en WIJ Eindhoven hoe zij juist deze groep mensen kunnen ondersteunen. Ook beheert Het Steunpunt de noodvoorziening van de gemeente.

 

Immigratie

 

Een echtpaar, zo tegen de 40, komt samen met een maatschappelijk werker. Sinds anderhalve week zijn ze gerepatrieerd na een mislukte emigratie naar Frankrijk. Beloftes werden niet nagekomen, er was nauwelijks geld en het echtpaar moest wonen in een onderkomen zonder elektra en stromend water. Naar Eindhoven gevlucht, samen met hun twee kinderen van 8 en 11 jaar.

 

In Eindhoven bij moeder/oma ingetrokken. Moeder is 79, vader die aan Alzheimer lijdt is 81 jaar. Zij hebben alleen AOW. Voordat zij naar Frankrijk vertrokken, woonde het gezin in Enschede. Om te kijken wat de opties zijn, moet er een stedenoverleg plaatsvinden en dat duurt even. De man is geboren in Eindhoven en met een beetje geluk is zijn inschrijving bij de woningstichting nog steeds geldig. Zonder adres, zonder inkomen en onzekerheid over hoe nu verder… Zij hebben leefgeld nodig en misschien geld voor gymschoenen voor hun zoon. 

 

Het steunpunt kun je elke dinsdag en donderdag tussen 10:00 uur en 12:00 uur bereiken 

op telefoonnummer 040-257 18 97.

Mocht je niet in het bezit zijn van een telefoon kun je op dezelfde tijden een afspraak inplannen tijdens het Open Huis in de Catharinakerk.

 

Groeten,

Hugo en Rob


Uw reactie




AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!