Algemeen

Speciale meet-up voor jonge mantelzorgers

Op 9 oktober organiseert Moeder aan de lijn een speciale digitale meet-up voor jonge mantelzorgers in Eindhoven. Deze meet-up is onderdeel van een nieuwe reeks meet-ups, gesponsord door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om mantelzorg beter bespreekbaar te maken.

Meet-up

Tim Senders (bekend van Streetlab, Willem Wever! en de Youtube filmpjes die hij maakte met zijn opa) gaat jonge mantelzorgers in gesprek over wat het betekent een jonge mantelzorger te zijn. In Nederland groeit één op de vier jongeren op met een ouder, broer of zus met een lichamelijke of psychische ziekte of beperking. Ze dragen soms een deel van de zorg en komen vaak zelf aandacht tekort. Veel jongeren weten niet dat zij een jonge mantelzorger zijn of praten er niet over. Dat maakt het voor jonge mantelzorgers soms lastig om hulp en ondersteuning te kunnen en durven vragen.

Daarom organiseert Moeder aan de lijn een meet-up voor jonge mantelzorgers van 14 tot en met 18 jaar. Deze speciale meet-up heeft als doel jongeren aan te moedigen om hun ervaringen te delen. De ervaringen worden uitgewisseld aan de hand van filmfragmenten en interviews.

Mantelzorg in Nederland

In Nederland geven circa 4,4 miljoen Nederlanders ouder dan zestien hulp aan hun partner, familie, vriend of buur. Hoewel iedereen in Nederland een potentiële mantelzorger is, realiseren veel mensen zich niet welke gevolgen dit kan hebben voor hun eigen leven. Terwijl de vergrijzing voortzet, zijn er in Nederland steeds minder zorgverleners beschikbaar. Tegelijkertijd hebben om verschillende redenen volwassenen én kinderen mantelzorg nodig. Dat verhoogt de druk op familieleden, vrienden en buren. In 2040 zal de behoefte aan mantelzorg naar verwachting verdubbeld zijn.

Moeder aan de lijn

De meet-up voor jonge mantelzorgers is onderdeel van een succesvolle landelijke serie meet-ups, die wordt georganiseerd naar aanleiding van de documentaire Moeder aan de lijn. In de film van New Amsterdam Film Company en Human, volgt regisseur Nelleke Koop drie vrouwen die er altijd zijn voor hun hulpbehoevende moeders, naast hun eigen carrière en privéleven. Dit doen Elien, Carin en Hanna uit liefde, maar soms leidt plichtsbesef tot spanning en frustratie. De rollen van ouder en kind draaien zich om in deze observerende en emotionele documentaire over mantelzorg. De documentaire geeft een sterk inzicht in hoe deze nieuwe situatie de verhoudingen beïnvloedt. Moeder aan de lijn ging in 2018 in première op het Nederlands Film Festival, werd daarna uitgezonden op NPO2 en is nog steeds te bekijken op de website van Omroep Human. In navolging van de documentaire werd door New Amsterdam Film Company en WeHelpen in samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een reeks meet-ups georganiseerd. Dat aantal is door het succes uitgebreid.

Bijeenkomst voor Jonge Mantelzorgers

Datum: 9 oktober 2020

Partners: Steunpunt Mantelzorg Verlicht, Dynamo Jeugdwerk

moederaandelijn.nl/eindhoven  

De nieuwe meet-ups worden bekend gemaakt op www.moederaandelijn.nl  

 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!