Algemeen

Smaakmakers Onvergetelijk Koffiecafé

Midden in Woensel is er onlangs een nieuw koffiecafé geopend. En niet zomaar één, want bij Smaakmakers gaan thuiswonende mensen met dementie aan de slag.  

Het idee voor het nieuwe koffiecafé is geïnspireerd op kookworkshops, waarmee Melissa in 2010 startte. Die gaf ze aan ouderen met dementie en hun kleinkinderen. Het bleek een succes en er kwamen leuke gesprekken op gang. 

Melissa en Jolande werken ook bij Smaakmakers samen met mensen met dementie. Een plek waar juist gekeken wordt naar wat allemaal wél kan. Volgens Jolande en Melissa is het belangrijk dat mensen met dementie blijven meetellen in de maatschappij. “Zij kunnen prima taken uitvoeren. Geef ze een mesje en een aardappel in hun handen en dan lukt het vaak nog.”  

Meer dan koffie 

Bij Smaakmakers staan mensen met dementie vol in de maatschappij. In het koffiecafé kun je niet alleen terecht voor koffie, maar ook voor zoete lekkernijen, soep en boterhammen. Bijna alles is huisgemaakt. Daarnaast eet je er gebak en worstenbroodjes van het Wasven, drink je koffie van Caffeine Dealers en is er thee van Het Theezaakje. 

Je bestelt met een QR-code. “Dat gaat goed en levert minder spanning of stress op bij de deelnemers. Maar het mág ook een keertje fout gaan of wat langer duren”, zegt Melissa. Een van de deelnemers is een familielid: tante Ellie, de zus van Jolandes vader. “Zij zit nu in hetzelfde schuitje als mijn vader”, vertelt Jolande. Volgens Jolande en Melissa heeft ze er al zin in. “Ze vraagt steeds wanneer ze kan komen helpen.” 

Smaakmakers is te vinden aan het Edisonplein in Woensel-West. “Dit is echt een leuke buurt. We zitten midden in de wijk en daardoor bouw je snel een community op.” Het koffiecafé is een plek waar iedereen welkom is: van ouders met kleine kinderen tot studenten. Maar ook mensen met dementie en hun familieleden en mantelzorgers. Jolande en Melissa zijn blij met de reacties van buurtbewoners. “Ze staan weleens te zwaaien voor het raam of vragen wanneer we opengaan.” Ook de donaties via de crowdfunding zijn hartverwarmend voor de dames. “Dat zoveel mensen in je geloven, dat is een bevestiging dat het nodig is… Je voelt je echt gesteund.” 

Wil je een kijkje nemen? 

De koffiezaak zit sinds zaterdag 11 februari aan het Edisonplein 6a in Eindhoven, onder de Verheven huisjes. Je bezoekt Smaakmakers dinsdag tot en met zaterdag tussen 9.30 en 16.00 uur. 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!