Algemeen

Oplichters Profiteren Van Onze Drang Om Geld Te Besparen

De één zijn dood is de ander zijn brood. Internetoplichters zijn werkelijk nietsontziend als ze hun slachtoffers uitkiezen. Hoe wanhopiger, hoe beter. En in deze tijd zijn er behoorlijk wat wanhopige mensen vanwege de stijgende energiekosten en de inflatie. Daar doen oplichters maar al te graag hun voordeel mee. Hier lees je hoe ze bijvoorbeeld energietoeslagen misbruiken voor eigen gewin en hoe je kunt voorkomen dat je opgelicht wordt.

Veilig internetten

Een degelijke antivirusbescherming is inmiddels wel ingeburgerd. Antivirussoftware beschermt je tegen de meest voorkomende virussen en malware, mits je de software regelmatig updatet. Met een abonnement kun je vaak meerdere apparaten beschermen. Vergeet dan ook niet om ook je smartphone uit te rusten met een goede antivirus bescherming. Naast deze software wordt het ook sterk aanbevolen om een VPN te gebruiken als je online gaat. Met een VPN voeg je namelijk een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer.

Je gegevens worden dan eerst via een versleutelde tunnel naar de VPN-server geleid. Deze server zorgt voor encryptie en stuurt de gegevens daarna door naar een openbare server of die van je internetprovider. Derden kunnen de gegevens daardoor niet meer onderscheppen noch lezen. Ook wordt je eigen IP-adres afgeschermd. Derden zien alleen het IP-adres van de VPN-server. En omdat je zelf kunt kiezen met welke VPN-server je verbinding maakt, kun je je locatie eenvoudig aanpassen. Je kunt VPN downloaden en installeren op vrijwel ieder apparaat. Voorzie je router van een VPN om in een keer alle apparaten die ermee zijn verbonden te beveiligen. Je smartphone rust je uit met een speciale VPN voor iPhone of voor Android.

Fraude met energie toeslagen

Internetoplichting kan verschillende vormen aannemen. Je bent misschien al bekend met datingfraude en phishing. Maar de afgelopen maanden is er een opvallende stijging waargenomen op het gebied van oplichting met energie toeslagen. Honderden mensen ontvingen ineens een e-mail of een sms over de energietoeslag. Om deze toeslag te krijgen, hoefden ze alleen de link in het bericht aan te klikken en hun gegevens achter te laten op een website. In werkelijkheid werden ze naar een valse website geleid en kwamen deze gegevens rechtstreeks in handen van internetoplichters.

Vervolgens ontvingen ze een telefoontje. Tijdens het gesprek halen oplichters alles uit de kast om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. Als dat gelukt is, kregen ze te horen dat hun bankrekening gecompromitteerd is. Om te voorkomen dat hun rekening door criminelen geplunderd wordt, moesten ze hun geld overmaken naar een zogenaamd veilige rekening. En zo raakten ze in één klap duizenden euro’s kwijt.

Valse kortingen

In deze dure tijden zoeken we steeds meer manieren om geld te besparen. Ook daar spelen internetoplichters handig op in. We hebben het dan niet over een korting van een paar euro op bijvoorbeeld een staafmixer. Waar het wel om gaat, zijn grote kortingen op bijvoorbeeld huurprijzen, leningen en hypotheken. Wie moeite heeft om rond te komen, en dat zijn steeds meer mensen, wordt al snel in de verleiding gebracht om op dergelijke aanbiedingen in te gaan.

 

Voorkomen

Oplichters gaan heel slinks te werk. Voor een gemiddelde consument is het vaak lastig om fraude te herkennen. Hou in ieder geval de volgende vuistregel in het achterhoofd: als het te mooi is om waar te zijn, dan is het ook niet waar. Hypotheekverstrekkers zullen echt niet zomaar met kortingen van honderden euro’s gaan gooien. Ook is het goed om te weten dat je een energietoeslag nooit via een link in een berichtje aan kunt vragen. Als je in aanmerking komt, ontvang je de toeslag meestal automatisch van je gemeente. Soms krijg je toeslag pas na een telefoontje met de gemeente. Neem bij twijfel altijd contact op met de officiële instanties via het telefoonnummer op de officiële website.


Uw reactie




AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!