Algemeen

Onbekende signalen van een drugsverslaving

Een verslaving, een begrip wat we gaandeweg nog wel eens grappend willen noemen. De een is verslaafd aan dropjes, de ander is verslaafd aan schoenen kopen. Of dit echt problematisch gedrag is? Dat kan natuurlijk wel, maar vaak valt dit reuze mee. Toch kunnen verslavingen complete levens beheersen, zeker wanneer dit een verslaving betreft aan een verdovend middel zoals drugs en alcohol. Het herkennen van een verslaving is echter heel lastig. Er heerst nog steeds een groot taboe op, zeker waar het om illegale middelen gaat. Bij alcohol kan het een glijdende schaal zijn, maar een glas alcohol in het openbaar drinken maakt iemand niet meteen verdacht. Bij een lijntje coke is dit wel anders. Dit gebeurt dan ook altijd stiekem. Het herkennen van een drugsverslaving is dan vaak ook heel lastig. Waaraan je toch iets kunt vermoeden?

Iedere soort zijn eigen effect

Er zijn vele soorten drugs op de markt, van cocaïne tot XTC en van Cannabis tot MDMA. Het vergt dan ook enige kennis van de drugssoort om erachter te komen of iemand hieraan verslaafd is. Van cannabis wordt iemand heel rustig, van XTC wordt iemand daarentegen hyper. Uiteraard ben je als leek geen expert op alle soorten drugs. Het gaat er hierbij dan ook om dat je je onderbuikgevoel inzet. Is het gedrag van iemand afwijkend van zijn normale gedrag of zeer wisselend? Dan is het goed om alert en scherp te zijn. Bij vermoeden dat iemand middelen gebruikt is het aan te raden om eens te googelen op de specifieke symptomen van een drugsverslaving. Ook kun je bij twijfels altijd contact opnemen met een specialistische instelling zoals de www.connection-sggz.nl.

Andere symptomen

Naast bovenstaande symptomen zijn er andere effecten die je een vermoeden kunnen geven van middelen gebruik. Een voorbeeld is geldgebrek, veel drugs zijn (erg) duur. Vraagt iemand je regelmatig om wat extra geld of merk je op een andere manier dat er een tekort aan geld is, dan kan dit een signaal zijn. Ook de verandering van sociale contacten is een voorbeeld. Vaak zoeken mensen gelijkgestemden en zullen ze aan hun middelen moeten komen. Beide zijn zaken om alert op te zijn. Ook het verslonzen van het huis, uiterlijk of kleding is vaak een teken van verslaving. Simpelweg omdat de focus niet meer ligt op deze zaken, maar de prioriteit ligt elders. Ook ontwijkend gedrag van mensen die ze voorheen vertrouwden is een symptoom. Dit komt doordat dit als confronterend wordt ervaren.

Kortom, het zijn zaken waar je liever niet mee geconfronteerd wordt; de verslaving van een naaste. Toch is het iets waar je je ogen niet voor moet sluiten. Het zijn vaak zaken die je het beste vroeg kunt traceren en oplossen om complexere problematiek in de toekomst te voorkomen. 

 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!