Uitgaan

MOMENTUM: dans- en muziekavontuur in DOMUSDELA

Elkaar ontmoeten met een onbevangen blik – dat staat centraal bij het nieuwe improvisatieproject van PRA Muziektheater waarin verschillende doelgroepen en disciplines samenkomen. Van jong tot oud doet mee; een meisje van 12 jaar danst een improvisatie met een dame van bijna 94, hoe bijzonder! Op 4 oktober is de voorstelling te zien in de Paterskerk van DOMUSDELA. 

MOMENTUM is een laagdrempelige muziek- en dansvoorstelling met Eindhovense kinderen, vitale ouderen en kwetsbare deelnemers met verschillende achtergronden. Ze worden samengebracht met leden van Theaterwerkplaats Tiuri, professionele dansers, musici en kunstvakstudenten. De wisselwerking tussen musici, dansers en publiek is de motor van de voorstelling en leidt tot een subtiel spel van aandacht, ontregeling en toenadering. De productie is in samenwerking met Parktheater Eindhoven tot stand gekomen.

Voorstellingen
Na uitstel van enkele maanden door COVID-19 is toch besloten door te gaan met het maken van de voorstelling: MOMENTUM. Het artistieke team van PRA heeft in labs met deelnemers studie gedaan naar hoe je op afstand toch contact met elkaar kunt maken via dans en muziek.
Het is een lichtvoetige voorstelling over nieuwsgierigheid, contact en geborgenheid. Eindresultaat is een reeks voorstellingen waarin óók het publiek deelnemer is. Ter plekke wordt het publiek, dat zich in een setting rondom het speelvlak bevindt, betrokken bij de dynamiek, de muziek, de beweging en het plezier. Toeschouwers worden vanzelfsprekend onderdeel van de voorstelling en andersom worden deelnemers publiek.

Workshops
Allen volgen een uitgebreid workshoptraject onder begeleiding van professionele musici en dansers die de kunst van het improviseren beheersen. Rode draad is het samenkomen van mensen uit verschillende leefwerelden. Al dansend leren kinderen en ouderen elkaar kennen, dagen ze elkaar uit en komen ze tot een muzikale dialoog. Een extra uitdaging in deze periode van de 1,5 meter samenleving is, dat iedereen op afstand met elkaar contact gaat maken, danst en musiceert. En ook het publiek op afstand onderdeel wordt van de voorstelling.

Duurzame relatie
Minstens zo belangrijk als het geven van voorstellingen, is het ontwikkelen van een duurzame relatie tussen de jonge en oudere deelnemers, tussen dans- en theaterplaatsen en woonzorgcentra. Het project bestaat uit voorbereidende workshops, voorstellingen en een vervolgtraject waarin de wederzijdse banden worden uitgediept en verstevigd.

Artistieke leiding
De artistieke leiding van MOMENTUM is in handen van Monique Masselink van PRA Muziektheater. Andrea Beugger en Dries van der Post tekenen voor de choreografie en staan ook zelf als danser op het podium. De muziek is gemaakt en wordt uitgevoerd door violist Noa Eyl, slagwerk door Bernt Nellen en accordeonist Bart Leliveld. Vanaf eind september tot half oktober is MOMENTUM te zien op diverse locaties. 

PRA Muziektheater
PRA Muziektheater maakt dans- en muziekvoorstellingen met mensen voor wie het beleven en maken van kunst niet vanzelfsprekend is. Dansers en muzikanten gaan met kinderen en senioren, met studenten van kunstopleidingen en theatermakers op onderzoek uit; ze dagen elkaar uit, ontdekken, luisteren, bewegen, maken muziek, dansen... Zo verleggen mensen uit verschillende generaties hun grenzen, maken ze contact en groeit hun vertrouwen. Voor henzelf, familieleden en verzorgenden is het een levendige en stimulerende ervaring.
PRA werkt in deze productie samen met Parktheater Eindhoven, Cultuur Compaan Roosendaal, Roosendaal Danst, Schouwburg de Kring, Vitalis Woonzorg, Theaterwerkplaats Tiuri en Podium Bloos.

Speellijst
27 september om 16.00 uur, Schouwburg de Kring, Roosendaal
4 oktober om 13.30 en 16.00 uur, DOMUSDELA Eindhoven
18 oktober om 16.00 uur, Podium Bloos Breda

Reactie van een bezoeker: 'Het publiek wordt meegevoerd door de kracht van de artiesten. Die zijn van alle leeftijden en versmelten als het ware met elkaar.'


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!