Uitgaan

Lichtkunstfestival GLOW 2023: breder dan Eindhoven

Van 11 tot 18 november staat het centrum van Eindhoven weer in het teken van het internationaal lichtkunstfestival GLOW. Dit jaar is het thema van het festival ‘The Beat’. The Beat registreert én dirigeert het ritme van de stad, de dynamiek tussen de mensen die er wonen en het leven dat zij delen. Nieuw is dat GLOW Eindhoven voor het eerst verder gaat dan de vertrouwde stadsgrenzen van Eindhoven. Ook Best, Geldrop, Mierlo, Waalre en Oirschot zijn dit jaar voorzien van lichtkunstwerken. Want lichtkunst is voor iedereen.

Ronald Ramakers, directeur van GLOW, opent 11 november samen met burgemeester Dijsselbloem de 18e editie van GLOW. Ronald Ramakers: “Voor het eerst in bijna twee decennia gaat GLOW verder dan de vertrouwde stadsgrenzen van Eindhoven. Onder de noemer GLOWing Horizons brengt GLOW lichtkunst naar omliggende dorpen. Ook hier vormen bijzondere gebouwen zoals de molen in Mierlo en het Weverijmuseum in Geldrop het doek voor lichtkunst, maar worden ook in Best, Waalre en Oirschot prachtige lichtkunstwerken vertoond. Het is een voorproefje op wat komen gaat: een glimp naar de toekomst waarin we de regio in het hart samen brengen met lichtkunst.”

De stad maakt GLOW
GLOW wil mensen samenbrengen. Inwoners van de stad, de Brainport regio en bezoekers uit heel Nederland - en daarbuiten. En dat zie je ook terug in de lichtkunst. Al vroeg in het jaar worden kennis, kunde en mankracht uit de regio verbonden met lichtkunstenaars. Door op deze manier high tech, design en creativiteit te combineren, zijn de lichtkunstwerken dit jaar meer dan ooit ontworpen en mogelijk gemaakt door de stad en de regio. Van de projecten Evolution of Life en Rhythm, ontwikkeld door ASML-medewerkers en plaatselijke experts, tot SHAPE van DAF of Grand Mix op het Wilhelminaplein dat mede mogelijk wordt gemaakt door Signify. En natuurlijk het kinderproject in DOMUSDELA (de Paterskerk) waaraan duizenden kinderen uit de regio hebben meegewerkt. Daarnaast zijn er verschillende studentenprojecten die meedingen naar de GLOW Talent Award; een prestigieuze prijs die deuren opent naar een internationale toekomst. Tenslotte slaan ook de bewoners de handen ineen op de Heilige Geeststraat en de Prins Hendrikstraat op de Bergen. 

Zo wordt de missie ‘de stad maakt GLOW’ door iedereen extra kracht bijgezet en creëert GLOW rondom de lichtkunstwerken een internationale gemeenschap waarin verbinding en betrokkenheid centraal staan.

De route van 2023
De GLOW route in Eindhoven is met 5 kilometer dit jaar compacter dan voorgaande jaren. Hij loopt door de binnenstad en begint bij station Eindhoven Centraal. Je kunt echter op verschillende plaatsen op de route instappen. De lichtkunstwerken zijn onder andere te bewonderen op het 18 Septemberplein, de Emmasingel, het Wilhelminaplein, de Bilderdijklaan, het Victoriapark en het Stadhuisplein. Daarnaast zijn er lichtkunsten van studenten van SintLucas, Fontys, de Design Academy en TU Eindhoven in het Anne Frankplantsoen en op de Groene Toren. In totaal omvat de 2023 editie van GLOW 24 lichtkunstwerken van nationale en internationale kunstenaars.

's Werelds krachtigste laser
Als stralend middelpunt van Eindhoven en de omliggende gemeenten, tovert GLOW nog een verrassing uit de hoge hoed. Dit jaar heeft GLOW de beschikking over de krachtigste laser ter wereld. Deze kan tot op 80 kilometer afstand worden waargenomen. Iedere dag - bij droog weer -  gaat deze om 22.30 uur aan en om 23.00 uur uit als teken voor de hele regio dat GLOW voor die dag afgesloten wordt. 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!