Coverstory

Lex Grote: Buiten de lijntjes kleuren kan ook heel leuk zijn

Lex Grote (Eindhoven, 1958) volgde de Grafische opleiding in Eindhoven en de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch. In zijn werk laat Grote zich leiden door zijn persoonlijke expressie en inspiratie: “Ik componeer. Op het doek komt vakmatig terecht wat het op dat moment nodig heeft. Ik ben met meerdere werken tegelijk bezig, zet ze steeds weg. Ik kijk goed, zie wanneer het ‘af’ is; dan hoef ik er niets meer bij te zetten.”

Op doeken en lijsten, ook van zijn hand, brengen voorstellingen tot uiting wat er in Grote omgaat: “Ik zet mezelf open, zoek en vindt steeds iets nieuws. Dat proces breng ik zelf op gang: atelier in, muziekje op, aan de gang. Soms klikt het ineens met een werk, soms maak ik toevalstreffers. Dan gebeurt er iets, mijn ambachtelijke flow.” Hij mag zich graag onderdompelen in het proces, het is het resultaat dat telt: “Wat zegt mijn werk, wat vertelt het de kijker?”

Lex organiseert inspirerende schilderworkshops in binnen- en buitenland. Voor grote en kleine groepen, maar ook individueel. Leerzaam voor iedereen die wil schilderen en effectief voor organisaties als ‘teambuilding’ activiteit. “Ook voor mij als kunstenaar zijn deze workshops leerzaam. Je krijgt feedback van deelnemers en daar steek je zelf ook weer wat van op. Ik kleur graag buiten de lijntjes, wil graag de blik van mensen verruimen. Soms kom ik bij iemand binnen en dan staan er keurig twee lampen links en rechts van de deur opgesteld…. Mensen zijn blijkbaar altijd op zoek naar balans, maar wat ik in de workshops ook over probeer te brengen: zoek verder dan het meest voor de hand liggende.” Op dinsdagavond en donderdagmorgen geeft Grote les bij De Wiele creatief in Geldrop: ‘Groot(s) schilderen met Grote’. In de cursus leren deelnemers zichzelf open te stellen en verrassende inspiratie op te doen.

Eerst je bestaansrecht bewijzen, dan aankloppen bij instanties                           Voor de nabije toekomst is Lex op zoek naar een werkruimte waar hij ook andere kunstenaars de gelegenheid wil geven om te exposeren, in zoveel mogelijk verschillende disciplines. “Er gaat in Eindhoven (terecht) veel geld naar design, maar er zijn ook veel goede kunstenaars in de regio. Die wil ik de kans geven om hun werken te tonen, en deze moeten een hoge kwaliteit hebben, want de bedoeling is dat we onszelf kunnen bedruipen. Het is niet mijn stijl om overal mijn hand op te houden, ik vind dat we in een periode van twee jaar eerst ons bestaansrecht moeten bewijzen en daarna kunnen we altijd nog in overleg met instanties voor samenwerking. Er zijn in het verleden teveel kunstenaarsverenigingen geweest, die, met de beste bedoelingen, het wiel opnieuw uit wilden vinden, maar omdat er geen continuïteit in zat, zijn ook veel bedrijven afgehaakt. Er waren hier in de regio best wel een aantal bedrijven die investeerden in de kunstsector, maar je moet dan wel een bepaalde kwaliteit kunnen garanderen en dat bloedde langzaam dood en ook de verschillende kabinetten hebben natuurlijk flink bezuinigd op cultuur. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Eindhoven op cultureel gebied een stap terug heeft moeten doen.”

Wat dat betreft heeft de pandemie ook voor iets positiefs gezorgd: op dezelfde voet doorgaan is geen optie meer, dus er wordt veel meer een beroep gedaan op creativiteit. Daardoor ontstaat er een voedingsbodem voor nieuwe initiatieven en projecten.”

Ook Lex zelf is wat dat betreft letterlijk over de grenzen gaan kijken: ”Ik ben een aantal keer in Duitsland geweest en in b.v. het Ruhrgebied zijn nog steeds veel galeries: op cultuurgebied is er hier veel minder bezuinigd dan in Nederland. Wel is het als buitenstaander moeilijk om die kunstenaarskring binnen te komen, daarom moet je op allerlei gelegenheden je gezicht laten zien en je werk onder de aandacht brengen. Maar dat is ook weer een uitdaging, dat houdt het allemaal spannend en daarom zie ik de toekomst vol vertrouwen tegemoet. En op die manier kan ik ook verbinden: ik deel graag mijn ervaringen met andere kunstenaars en leer ook nog dagelijks van anderen. Het is belangrijk om kritisch te blijven op jezelf en jezelf te blijven vernieuwen”

 

                                                                                                 

Tel. 06- 21 93  88 80                                                                                                              

www.lexgrote.com                                                                               

lex@grotekunst.nl

 

Tekst: Fred van Deurzen

Foto's: Frans Claassen


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!