Algemeen

Komkommertijd? Nee, chocoladetijd!

De warme zomer heeft Rebecca Smeets en Marianne van Lankvelt er niet van kunnen weerhouden om hun onderneming gespecialiseerd in duurzame chocolade te starten: De Chocolademeisjes. Vanuit hun thuishaven Eindhoven, op Sectie-C, willen zij met een online shop, een blog, proeverijen en food pairings op locatie, de consument kennis laten maken met écht duurzame chocolade.

Chocoladelef
De Chocolademeisjes willen meer zijn dan enkel een webshop met lekkere bean-to-bar chocolades. Onlangs organiseerden zij een pairing met chocolade en wijn. Het is duidelijk dat De Chocolademeisjes niet bang zijn onbekend gebied te ontginnen. Met een gezonde portie chocoladelef serveren zij bijvoorbeeld een rode Pipoli Aglianico gecombineerd met een 100% cacao chocolade uit Belize.

Bean-to-bar chocolade
Van elke reep chocolade die wordt verkocht, weten ze waar de cacaobonen vandaan komen. Van Hawaï tot Peru, en van Congo tot de Dominicaanse Republiek. “Wij kiezen ervoor om alleen bean-to-bar chocolades aan te bieden. In vergelijking met industriële chocolade wordt bean-to-bar chocolade, zoals de naam al zegt, van boon tot reep door één persoon, of een kleine groep, mensen gemaakt”, licht Marianne van Lankvelt toe.

Pure Smaken
“In onze chocolades proef je het unieke en complexe karakter van de verschillende origine cacao”, vertelt Rebecca Smeets vol enthousiasme. Chocolade zit vol met rijke en complexe smaken, en bevat maar liefst vierhonderd uitgesproken smaaktonen. De oorsprong van chocolade bepaalt de smaak die net zo uniek zijn is als een vingerafdruk. Een chocolade afkomstig uit Hawaï staat bijvoorbeeld voornamelijk bekend om zijn fruitige smaaktonen. Daartegenover bevat chocolade uit Mexico meer aardse en hartige smaaktonen.

Ethiek in de chocoladeketen
Ondanks de vele initiatieven om de leefomstandigheden van cacaoboeren te verbeteren, blijkt dat er door de jaren heen steeds minder van de opbrengst van het eindproduct bij de cacaoboer terecht komt. “Wij vinden het niet meer dan normaal dat wanneer wij als consumenten van chocolade mogen genieten, dat ook de cacaoboer hier de spreekwoordelijke vruchten van moet kunnen plukken”, aldus De Chocolademeisjes. Om deze reden bieden zij enkel en alleen chocolade aan waarvan cacaobonen rechtstreeks worden aangekocht bij de cacaoboeren. Dit heeft als gevolg dat winstmarges, die normaal naar de tussenhandel gaan, nu ten goede komen aan de cacaoboer. De missie van De Chocolademeisjes luidt dan ook: “Chocoladegeluk voor iedereen.”

www.dechocolademeisjes.nl


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!