Algemeen

Koken met je hart: Soepen uit ons thuisland

Vorig jaar hebben we een heel bijzonder project gedaan. Samen met de Huiskamer voor Vluchtelingen in Eindhoven hebben we zes avonden gekookt en verhalen gedeeld over je thuisland, leven in onzekerheid en natuurlijk over soep en nog veel meer.

Op basis van die avonden en de recepten die toen gemaakt zijn hebben we een kookboekje gemaakt en dat is nu, vers van de pers, klaar en wordt gepresenteerd. En eigenlijk waren die wekelijkse bijeenkomsten een grote plons in liefde. Iedere keer was het heerlijk om elkaar weer te zien en op stap te gaan met de kok van de avond. En dat leverde best leuke tafrelen op. Zo werd het boodschappen doen al een uitje en kwamen we onderweg natuurlijk veel mensen tegen die ons inspireerden en ons soms ook vermanend toespraken. Fietsen zonder licht is natuurlijk niet zo slim, en gelukkig mochten we door en konden we onze euro’s gelukkig in de ingrediënten van de soepen stoppen en niet in een boete!

 

Soep stond centraal en wat zijn er eindeloos veel recepten en variaties op onze welbekende tomatensoep bijvoorbeeld te maken. Het voorbereiden deden we samen. In de grote keuken van de Huiskamer voor Vluchtelingen in Eindhoven stonden we naast elkaar en gingen we kilo’s uien, knoflook, tomaten en kikkererwten te lijf.

 

Koken en samen eten is een hele fijne manier om elkaar te leren kennen. Je bent in gesprek, maar hoeft elkaar niet steeds aan te kijken. En zo vertel je gemakkelijk stukjes verhaal over jezelf aan elkaar.

 

De Huiskamer voor Vluchtelingen in Eindhoven biedt overdag een dak boven het hoofd en een warme maaltijd. Je kunt er Nederlandse lessen volgen, maar ook creatief bezig zijn, muziek maken of alles leren over fietsen maken bij Refu-Bikes. Het is ook een plek waar mensen uit de buurt welkom zijn, waar je mee kunt eten of kunt helpen met het koken van gerechten.

 

En nu is er dus ook het eerste kookboekje. En als ik eerlijk ben, smaakt het naar meer. Naast soepen zijn er natuurlijk nog veel meer gerechten die heerlijk zijn om thuis te maken. Gerechten uit alle landen en recepten met een verhaal.

Op 5 oktober wordt het eerste boekje overhandigd. Daar hebben we een heleboel ideeën voor, en wie uiteindelijk de eer heeft om het eerste exemplaar te mogen ontvangen kunnen we nu nog niet zeggen. Het boekje bevat recepten uit Algerije, Eritrea, Suriname, Koerdistan en Nederland. Onze koks hebben de sterren van de hemel gekookt en wij hebben genoten.

 

We nodigen je uit om de recepten uit het boekje te maken en je te laten inspireren door de verhalen. Je kunt het boekje bij de Huiskamer voor Vluchtelingen inzien en kopen.

 

Eet smakelijk!

 

Linde ten Broek

 

De Huiskamer voor Vluchtelingen in Eindhoven | Lichtstraat 376 | 5611 XH Eindhoven | www.huiskamervoorvluchtelingen.nl

 

Linde ten Broek is schrijver, dichter, social entrepreneur en geniet van het initiëren van projecten met kinderen, volwassenen en organisaties uit Eindhoven.


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!