Algemeen

Jeangu Macrooy eind september 2020 in Muziekgebouw Eindhoven

Vriendelijk, kalm en daarbovenop een gepassioneerde muzikant. Dit zijn de woorden die bij één artiest in me opkomen: Jeangu Macrooy. De singer-songwriter geeft een reeks optreden langs allerlei Nederlandse theaterzalen. Eind september van dit jaar kunnen fans hem bewonderen in Muziekgebouw Eindhoven. 

 

‘Mijn moeder maakte mij vroeger zingend wakker’

In het gloed hete nazomer weer heb ik de kans gekregen om aan tafel te schuiven met Jeangu Macrooy. In het authentieke café Kobalt in hartje Amsterdam praten wij over zijn verleden, zijn ‘Horizon’ theatertour en -natuurlijk- het Eurovisiesongfestival. ‘Vroeger was er thuis veel muziek. Mijn moeder maakte mij vroeger zingend wakker, ook als ik naar school ging en zelfs voor het slapen gaan,‘ blikt Macrooy terug naar de tijd toen hij nog in Suriname woonde. 'Toen ik tien was, ontdekte ik dat ik muziek maken echt leuk vond om te doen. Toen begon de passie voor het maken van muziek”, aldus de artiest.

‘Mariah Carey’s MTV Unplugged optreden is de soundtrack van mijn jeugd’

Iedereen heeft wel een idool of muziekstijl waarmee hij of zij is opgegroeid.  Jeangu: ‘Vanuit mijn vader heb ik veel soul, r&b en reggae meegekregen. Zo luisterde ik bijvoorbeeld veel naar Bob Marley. Mijn moeder daarentegen keek op naar de zangeressen van de jaren negentig, bijvoorbeeld Celine Dion, Whitney Houston, Toni Braxton en Mariah Carey. Mariah Carey’s MTV Unplugged optreden (een televisie-uitzending op MTV) is de soundtrack van mijn jeugd” zegt de zesentwintigjarige artiest.

 

´Ik ga niet zomaar een popconcert geven´

Jeangu Macrooy heeft vorig jaar een clubtour achter de rug. Dit jaar reist hij met zijn nieuwe album ‘Horizon’ langs verschillende Nederlandse theaterzalen en voegt theatrale elementen toe aan zijn show. ´Ik ben dol op theater. Voor mij is dit een goede kans om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik heb mijn show in een theatrale vorm gegoten. Het is echt een voorstelling met een verhaal geworden. Ik vertel dat verhaal door middel van mijn muziek en teksten die ik tussendoor voordraag aan het publiek. Ik ga niet zomaar een popconcert geven´. Op 24 september 2020 is de zanger te zien in Muziekgebouw Eindhoven. Het is niet de eerste keer dat de Surinaamse zanger in de lichtstad optreedt: ´Ik heb hele fijne herinneringen aan mijn optredens in de Effenaar. Bijvoorbeeld toen mijn eerste EP net uit was. Tijdens Koningsnacht stond ik in het voorprogramma van Caro Emerald. Ik trad voor het eerst in Eindhoven op tijdens de Dutch Design week in het Van Abbe Museum´.

Persoonlijke reis

Van Judas spelen in The Passion naar schitteren op het Eurovisie Songfestival. Jeangu Macrooy zit in een achtbaan vol prachtige uitdagingen. De singer-songwriter representeert volgend jaar Nederland op het Songfestival, dat wordt gehouden in Rotterdam. Open Up is het thema van de Europese zangwedstrijd. Het is de bedoeling dat alle kandidaten die opnieuw meedoen met een nieuw nummer komen.  Met welke nummer Macrooy de zangcompetitie in gaat is nog niet bekend. ‘Daar werk ik nog aan, ik wil niet haasten. De sound van het nummer hangt af van wat ik wil gaan vertellen. Wel staat vast dat ik net zoals bij mijn nummer ‘Grow’ dicht bij mezelf wil blijven.’


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!