Werk & Opleiding

Investeren in het opbouwen van een band

Het is ochtend en het is rustig in Archipel Kwadraat. Een cliënt zit buiten aan tafel, lekker in de zon. De binnentuin is mooi en groen en staat opgewekt in bloei. Esther Overman is contactverzorgende bij Kwadraat en werkt ruim twee jaar in dit kleinschalig woonproject in Woensel. Esther: “Veel mensen die hier wonen hebben een heftig leven achter de rug. Ik vind het belangrijk om niet te kijken naar een ziektebeeld zoals Korsakov maar naar de persoon die achter de ziekte zit. Zonder een oordeel zoeken naar wat ik voor de ander kan betekenen.” 

 

Kwadraat is onderdeel van Kenniscentrum Landrijt van Archipel. Er verblijven 24 mensen in een eigen appartement. Ze krijgen zorg, begeleiding en behandeling in een veilige, huislijke omgeving. Esther: “De bewoners van Het Kwadraat zijn mensen met cognitieve problemen in combinatie met een psychiatrische achtergrond. De meesten hebben Korsakov, anderen hebben niet aangeboren hersenletsel (NAH), een persoonlijkheidsstoornis of een vorm van autisme. Ze hebben moeite met plannen en hebben ons nodig om structuur aan te brengen en een positieve invulling aan de dag te geven. Cliënten met Korsakov kunnen bijvoorbeeld moeilijk op gang komen. Dat kun je heel breed zien. Uit bed komen, naar het toilet gaan of eten, daarin moeten ze voortdurend gestimuleerd worden. Ik vergelijk het wel eens met een defecte startmotor. Zonder een startmotor doet een auto het niet. Cliënten kunnen wel bedenken dat ze uit bed moeten maar weten niet hoe. Ze wíllen wel maar kúnnen niet.”

 

***Werken in Kwadraat betekent vooral op een empathisch directieve manier sturen, stimuleren, motiveren en structureren***

 

Het behouden van zelfstandigheid en eigenheid wordt binnen Kwadraat zo lang mogelijk nagestreefd, net als een positieve zelfbeleving, zinvolle activiteiten en sociale contacten. Esther: “We hebben vier huiskamers waarin gegeten wordt en soms zijn er activiteiten. We bekijken heel zorgvuldig of een cliënt baat heeft om daaraan mee te doen. Wat is gezond en wat brengt onnodige stress mee. Een groot deel van de bewoners gaat overdag naar Werk & Talent, een arbeidsmatige dagbesteding van Archipel. Anderen gaan naar de markt of de stad. ‘s Avonds eten we in principe samen maar er zijn ook cliënten die zelf hun boodschappen doen en koken.”

 

***Mijn energie haal ik uit gesprekken en als ik zie dat bewoners actief zijn geweest***

 

Esther: “Lichamelijke zorg verlenen we weinig. Misschien helpen met steunkousen aan- en uitdoen maar daar houdt het op. Mensen kunnen veel zelf. Werken in Kwadraat betekent vooral op een empathisch directieve manier sturen, stimuleren, motiveren en structureren. Daar moet je creatief in zijn. Ik ben iemand die veel investeert in het opbouwen van een band met mensen. Ik tast af en level met bewoners. Waar heeft iemand behoefte aan? In het begin observeer ik vooral en probeer op een gelijkwaardige manier contact te maken. Uitnodigen om in gesprek te gaan; open en eerlijk. Dat hoop ik terug te krijgen. Daarbij moet je steeds meebewegen en schakelen want iedere bewoner is anders. Ik heb een goede dag gehad als ik echt iets voor bewoners heb kunnen betekenen. Iedereen op een eigen manier. Bij de een is dat samen een wandeling maken en bij de ander is het een spelletje spelen. Mijn energie haal ik vooral uit gesprekken en als ik zie dat bewoners actief zijn geweest.”

 

Wil jij, net als Esther, elke dag trots zijn op het werk dat je doet? Check de vacatures en solliciteer direct! Je kunt ook kennismaken en meer informatie krijgen tijdens één van de Archipel JobCafés.

Archipel Werving & Selectie

040 265 48 22 / wervingenselectie@archipelzorggroep.nl

www.werkenbijarchipel.nl


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!