Algemeen

Inventarisverzekering versus eigendomsverzekering: wat is het verschil?

Heb je onlangs je vaste contract opgezegd om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan? Dan kun je ongetwijfeld niet wachten om te beginnen. Voordat je van start gaat, is het belangrijk om de risico’s die je loopt tot een minimum te beperken. Sluit daarom verzekeringen af. Veel ondernemers kiezen in ieder geval voor een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar er zijn vast ook verzekeringen waar je over twijfelt. Zo vraag jij je misschien af of je zowel een inventarisverzekering als eigendomsverzekering nodig hebt. In deze tekst leggen wij je uit wat het verschil tussen beide verzekeringen is, zodat je een goede keuze kunt maken.

Inventarisverzekering nader toegelicht
Het verschil tussen een inventarisverzekering en eigendomsverzekering kunnen we het beste duidelijk maken door naar de dekking te kijken. Om het overzichtelijk te houden, hebben we ervoor gekozen om beide verzekeringen apart uit te lichten. Te beginnen met de inventaris verzekering. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, heeft deze verzekering betrekking op de inventaris van je bedrijf. Hiertoe behoren alle spullen die niet voor verkoop bestemd zijn, zoals het meubilair en machines.

Ontstaat er schade aan de inventaris door brand, diefstal, inbraak of vandalisme? Dan kun je een beroep doen op je inventarisverzekering, ook wel goederenverzekering genoemd. Dit is ook het geval als de schade het gevolg is van water dat via de kelder of begane grond binnen is gekomen. De meeste verzekeraars dekken bovendien schade aan spullen van anderen. Een inventarisverzekering dekt geen schade tijdens transport, schade door overstroming van een zee of rivier en schade door computervirussen en cyberaanvallen.

Wat is een eigendomsverzekering?
Nu je weet wat een inventarisverzekering is, gaan we door met de eigendomsverzekering. Op basis van de naam vermoed je waarschijnlijk al dat deze verzekering betrekking heeft op de eigendommen van je bedrijf en dat is inderdaad het geval. Maar wat ziet een verzekeraar precies als eigendommen? In principe valt hier het pand onder waarin je bedrijf gevestigd is en alles wat hierbij hoort. Eventuele bijgebouwen vallen bijvoorbeeld ook binnen de dekking van een eigendommenverzekering, net als de verwarmingsinstallatie, ventilatie en andere zaken die aan een bedrijfspand vastzitten. Ook ‘losse’ zaken die bij je bedrijf horen zijn meeverzekerd, zoals hekken, slagbomen en ga zo maar door.

Deze verzekering heeft overigens niet bij iedere verzekeraar dezelfde naam. Zo zijn er verzekeraars die de term ‘gebouwenverzekering’ gebruiken in plaats van eigendomsverzekering. Ondanks het verschil in naam is de dekking in grote lijnen hetzelfde. Beide verzekeringen dekken bijvoorbeeld schade aan je eigendommen door brand, bliksem, ontploffing, wind, regen, hagel en schade door water dat via de kelder of begane grond binnenkomt.

Breng je risico’s in kaart
Is het je inmiddels duidelijk wat het verschil tussen een inventaris- en eigendomsverzekering is? Dan kun je voor jezelf bepalen welke je nodig hebt. Sommige bedrijven sluiten slechts één van de twee verzekeringen af, maar vaak wordt er voor beide verzekeringen gekozen. Als je nog twijfelt, raden wij je aan om de risico’s van je bedrijf in kaart te brengen. Op basis hiervan wordt het je vaak snel duidelijk welke verzekeringen je wel en niet nodig hebt. Laat je in ieder geval nooit leiden door de premie. Je betaalt weliswaar een hoger bedrag per maand als je meerdere verzekeringen afsluit, maar je bent ook beter verzekerd en daardoor loopt je bedrijf minder risico.


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!