Hoe is het met

Hoe is het met Monique Mols, ASML

Elk bedrijf heeft te maken met de gevolgen van de Corona crisis. Een aantal van onze relaties geeft zijn/haar visie op het heden en de toekomst. Elke dinsdag een nieuw interview. Dit tweede interview is met Monique Mols, Corporate Communications bij ASML.

Welke impact heeft corona op het werk dat jullie bedrijf doet?

ASML maakt lithografiemachines voor de chipindustrie. Dat zijn hele grote systemen die in cleanrooms bij ons in Veldhoven in elkaar gezet worden, getest worden, weer uit elkaar gehaald worden en dan op transport gaan naar onze klanten in Azië en de VS. Het werk in de cleanrooms is doorgegaan, zoveel mogelijk ‘business as usual’ maar wel met extra maatregelen om ervoor te zorgen dat onze collega’s veilig zijn en zich ook zo voelen.

De meeste andere collega’s werken thuis. Zij mogen alleen naar kantoor komen als daar een dringende reden voor is. Dus het is leeg op onze campus in Veldhoven, die normaal altijd heel levendig en druk is.

ASML heeft het afgelopen jaar, ondanks de moeilijke omstandigheden, goede resultaten laten zien. Dat vergde nauwe samenwerking onderling maar zeker ook met de partners in de regio, zoals onze toeleveranciers.

Welke veranderingen door Corona hebben jullie als positief ervaren?

We hebben ervaren dat werken op afstand mogelijk is, niet voor alles en iedereen, maar het kan in meer gevallen dan we ooit dachten. We denken dat we dit na de coronatijd ook wel blijven doen. We verwachten dat een deel van onze medewerkers 1 of 2 dagen thuis zal blijven werken. We hebben ook gezien dat in deze ingewikkelde tijden we nog sterker zijn geworden als team.

Wat wil je persoonlijk als eerste weer gaan doen wanneer alles weer ‘open’ gaat?”

Ik ga vooral rondlopen op de ASML campus en genieten van de drukte. Weer collega’s tegenkomen in de volle liften, in de Plaza koffiedrinken en bekenden tegenkomen die ik al lang niet meer gezien heb.

Wat is je leukste persoonlijke herinnering aan 2020?

In de eerste maanden van corona was ons hele gezin thuis. Ik heb twee kinderen in de leeftijd van 19 en 22 jaar. Ze woonden thuis (inmiddels niet meer) en we hebben die tijd samen beleefd. Met enige regelmaat bestelden we eten bij onze favoriete restaurants. Het was mooi weer en de avonden waren lang.  We keken samen naar speelfilms en Netflix. Gewoon knus eigenlijk.

Ik weet dat veel mensen het lastig hadden met jonge kinderen die niet naar school konden of bejaarde ouders die zorg nodig hadden en ik heb daar veel respect voor. Ook wij vinden dit een lastige tijd maar die stress van kinderen of ouders hebben wij niet.  

Tot slot: welke boodschap wil je persoonlijk meegeven?

Hang in there. Houd vol. En onthoud dat social distancing niet betekent dat je geen contact met elkaar kunt hebben. Het is belangrijker dan ooit.

En ook: het is normaal om af en toe chagrijnig te zijn. We noemen dat corona-cranky. Het is gewoon een lastige tijd voor iedereen en er is zoveel gedoe om ons heen. Tip: wandelen helpt echt: hoofd leegmaken, energie opdoen.

Monique Mols

www.asml.com


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!