Effe Buurten

"Het is a work in progress!"

Wie toe is aan iets nieuws gaat vaak terug naar het oude. Misschien is dat onbewust wel de reden dat ik voor mijn eerste EFFE Buurten ben aanbeland in Drents Dorp. Acht jaar lang heb ik daar gewoond, op een steenworp afstand van de rotonde waar sinds kort een enorme gloeilamp uit de klei is verrezen. 

Op sociale media kom ik een bericht tegen: “Joepie! We hebben genoeg geld opgehaald voor de aanplant van de rotonde.” In hetzelfde bericht worden buurtbewoners gevraagd mee te helpen met het aanplanten. Ik realiseer me dat er iets veranderd moet zijn sinds ik Drents Dorp heb verlaten. Destijds was het contact met medebewoners best ver te zoeken, nu lees ik in allerlei berichten terug dat er samen hard is gewerkt aan een kunstwerk voor de buurt.

 

Nieuwsgierig rijd ik op de zaterdagochtend van de aanplanting richting mijn oude huis. Van een afstand zie ik waar ik moet zijn: een tiental opvallende gele hesjes beweegt over de rotonde. In het midden prijkt een reusachtig kunstwerk; een gloeilamp omwikkeld met een band van gevels, een man, vrouw en een kind. Het kunstwerk vertelt een verhaal en als ik zelf de rotonde oploop en de eerste de beste buurtbewoner aan haar hesje trek, krijg ik dat hele verhaal te horen.

 

“Drents Dorp bestaat negentig jaar. Bij de viering ervan ontstond het idee om samen met buurtbewoners een kunstwerk te maken ter ere van dit jubileum. Zelf was ik daar niet bij, maar vanaf het moment dat de uitvoering is gestart ben ik erbij betrokken,” vertelt ‘geel hesje’ Inge Everaars. Het kunstwerk genaamd De Drentslamp, is onder leiding van kunstenaar Ed van Gennip en met hulp van veel buurtbewoners gemaakt. Ed blijkt de man te zijn die naast Inge staat. Een beetje verlegen maar met een trotse twinkeling in zijn ogen luistert hij en knikt bevestigend mee met haar verhaal. “Met het kunstwerk was het geld op. Maar de rotonde was daarmee niet af. Zo’n mooi werk verdient ook groen eromheen! Dus hebben we de rotonde van de gemeente geadopteerd en door middel van crowdfunding geld ingezameld om ook de beplanting in stijl te kunnen realiseren.” Dat het gelukt is, blijkt uit de vele hurkende buurtbewoners die samen met een professionele tuinder plantjes verdelen over de rotonde. 

 

Inge: “Het kunstwerk is nog niet af. Er wordt nog gewerkt aan vijf kleinere lampen die later in de berm zullen worden geplaatst. Elke lamp heeft een functie. Zo beschrijft de ene het verhaal van dit initiatief en bevat de andere namen van alle mensen die hebben meegeholpen. Ook bevat het grote kunstwerk hier en daar ‘geheime’ boodschappen uit de buurt. Zo heeft één van de gevelhuisjes mijn huisnummer en heeft Koen uit de buurt echt model gezeten voor het jongetje op De Drentslamp. Vandaag is wel een grote dag, maar het is dus nog niet af. Het is a work in progress!” 

 

Ik merk aan het enthousiasme van Inge en Ed dat ze sowieso nog niet klaar zijn met dit project. Dit kunstwerk, maar vooral dit initiatief is écht van hen: de trotse buurtbewoners van Drents Dorp. “Op onze Facebookpagina Kunstwerk 90 jaar Drents Dorp houd ik alles bij, voegt ze nog even toe. Je leest er het hele verhaal over De Drentslamp en ik zet er alle foto’s op. Wel liken hè?” En dan is het tijd voor de harde werkers om te gaan lunchen. Eenmaal thuis like ik uiteraard meteen de Facebookpagina en zie tot mijn verbazing mijn naam op het kunstwerk! Nou ja, van een andere Bregje uiteraard, maar door er nu over te schrijven heb ik toch het gevoel dat ook ík iets aan mijn oude buurtje heb kunnen bijdragen. 

 

Over EFFE Buurten

In EFFE Buurten besteden Bregje van Wetten en Eddie Mol aandacht aan toffe Eindhovense buurtinitiatieven. Gebeurt er iets tofs in jouw buurt? Laat het ons weten! Mail naar hallo@bschrijft.nl 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!