Algemeen

Het belang van digitale geletterdheid bij het zoeken naar een nieuwe baan

 

Voorheen was digitale geletterdheid alleen noodzakelijk voor het personeel dat op zoek was naar een baan op hoger niveau. Voor het personeel dat met de handen werkte was het veel minder van belang om de weg te kennen in de digitale wereld. Toch is dat beeld de laatste jaren flink verandert. Digitale kennis en kunde wordt bij steeds meer werkgevers gevraagd, ook op lager niveau.

Verminderen risico’s

Allereerst is het voor werkgevers een belangrijke manier om voor hen het risico op hacks sterk te verminderen. Want zoals we allemaal wel weten zijn de medewerkers een van de belangrijkste manieren waarop organisaties gehackt kunnen worden. Dit zien we vooral terug bij medewerkers die veel in contact staan met klanten, zoals de medewerkers van de klantenservice.

Zij krijgen namelijk veel mailtjes, berichten of telefoontjes van anderen. Dit zijn voor hackers allemaal manieren om gegevens te achterhalen waar zij eigenlijk helemaal geen toegang tot zouden moeten hebben. Dit willen werkgevers stuk voor stuk voorkomen, waardoor zij ook hogere eisen stellen aan de digitale geletterdheid van personeel.

Door hen met kennis van zaken online te laten surfen, weet het personeel ook veel beter wat de gevaren zijn van het vele klantcontact, waar zij op moeten letten bij het ontvangen en verzenden van mails en hoe zij het beste met verdachte situaties kunnen omgaan.

Steeds meer digitale activiteiten

Daarnaast zien we ook dat steeds meer activiteiten op het werk digitaal worden uitgevoerd. Voorheen was het nog zo dat veel personeel met de hand werkte en hierdoor geen laptop, computer of telefoon nodig hadden. Inmiddels is dit echter sterk verandert. Steeds meer personeel staat op de een of andere manier in contact met het internet.

Zo staat ook het personeel dat met de hand werkte steeds meer in contact met de buitenwereld, waardoor er ook bij hen grotere gevaren zijn om gehackt te worden. Dit wordt ook nog eens versterkt doordat deze medewerkers vaak minder geschoold zijn en hierdoor ook minder goed in de gaten hebben wat de gevaren ervan zijn.

Veiligheid op de (digitale) werkvloer

Om dit het hoofd te kunnen bieden, stellen bedrijven steeds hogere eisen aan de veiligheid op de digitale werkvloer. Denk daarbij aan:

-       Het herkennen van phishing e-mails;

-       Het opleiden van personeel omtrent hacking;

-       Het vergrendelen van een computer of laptop;

-       Het hanteren van goede wachtwoorden en beveiliging.

Ook steeds vaker speelt een VPN hierbij een rol, zodat medewerkers toch veilig vanuit huis kunnen werken. Een van de meest bekende aanbieders is NordVPN. Zij hanteren tijdelijk een NordVPN kortingscode waarmee je profiteert van veel extra’s én een beveiligde werkomgeving.


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!