Algemeen

Heb jij nog de klok één uur achteruitgezet?

De herfst is in volle gang en terwijl het met de dagen -en uren- kouder wordt, gaat de zon eerder onder en tijd één uur achteruit. Dit laatste is een discussie die nog loopt. Heeft het wel nut? 

Zomer- en wintertijd

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober 2020 is om 03:00 uur de klok een uur achteruitgezet. Al jaren houden Nederland en andere EU-landen zich trouw aan deze ‘traditie’. Sinds 1977 is de zomer- en wintertijd hier ingevoerd.  Door wie het is een ingevoerd, is onduidelijk. Volgens website Historiek is uitvinder en politicus Benjamin Franklin waarschijnlijk de eerste die dit voorstelde. De Amerikaanse geleerde constateerde dat het in de vroege uren de zon al op is (wat wij nu zomertijd noemen). 

 

Discussie 

De ‘klokken-discussie’ is nog niet over. Mensen zijn voor of tegen dit voorstel. Tegenstanders zijn het niet eens dat de klok ieder najaar een uur achteruit wordt geschoven.  Men zegt fysiek last te hebben deze overschakeling en dat het de biologische klok verstoort. Dit schrijft het AD.  Aan de andere kant van de lijn zijn er voorstanders die dit geen enkel probleem vinden. De meest bekende redenen zijn dat wij wat meer kunnen uitslapen en dat de dagen iets langer duren. 

 

Heeft het nog nut?

Of een klok een achter zetten nut heeft, verschilt per land, per stad/dorp en persoon. Het allerbelangrijkste is dat jij voor nu niet per ongeluk één uur te laat bent gekomen en jij op tijd naar bed kan gaan. 

Bron: AD, Historiek


Uw reactie




AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!