Algemeen

Feestelijke mijlpaal: de Bibliotheek op SPIL viert tienjarig bestaan!

Het is met groot enthousiasme dat we de tiende verjaardag van de bibliotheek op SPIL vieren, en wat een prachtige reis is het geweest! Na tien jaar is onze schoolbibliotheek niet meer weg te denken en is de mediacoach uitgegroeid tot een onmisbare steunpilaar voor alles wat met leesplezier, burgerschap en digitale geletterdheid te maken heeft binnen het SPILcentrum.

 

Een SPILcentrum is een Eindhovense variant van de zogenaamde brede school, een centraal punt in de wijk voor de vloeiende ontwikkeling van alle kinderen in de omgeving van 0 tot 12 jaar.

Een onmisbare steunpilaar
In de beginjaren fungeerde de bibliotheek vooral als een verzameling boeken, waarbij de rol van de mediacoach nog volop ontdekt moest worden. In deze pioniersfase lag de nadruk op het opzetten van een bruisende schoolbibliotheek en bracht regelmatig bezoek aan groepen en klassen om het leesplezier te vergroten. 

De functie 'mediacoach' omvat inmiddels een breed scala aan taken, waaronder het ondersteunen van leerkrachten, het vormgeven en bijdragen aan levendig lees- en mediabeleid, het ontwikkelen van creatieve werkvormen, en het bevorderen van bewustwording rondom burgerschap, informatievaardigheden én mediawijsheid.

Professionele samenwerking
We dragen bij aan de professionele ontwikkeling van pedagogisch medewerkers en leerkrachten door hen op te leiden tot (voor)leescoördinator, mediaspecialist of tot specialist in rijke teksten of digitale vaardigheden. Samen met deze professionals hebben we in de afgelopen jaren bijgedragen aan het succes van de Bibliotheek op SPIL.

Dit jubileumfeest bevestigt niet alleen de onschatbare waarde van de mediacoach en de bibliotheek voor leerlingen en leerkrachten, maar ook voor ouders. Op speciale ouderavonden delen we het belang van (voor)lezen en veilig gebruik van (sociale) media.

Uitbreiding naar consultatiebureaus en voortgezet onderwijs
Buiten de muren van het Spilcentrum heeft de mediacoach ook een cruciale rol in het verbinden van organisaties en initiatieven. Onze inzet is dit jaar uitgebreid naar alle consultatiebureaus in Eindhoven en Waalre, waar het belang van voorlezen aan de allerkleinsten wordt benadrukt. Je kunt namelijk niet vroeg genoeg beginnen met het plezier in lezen!

Sinds 2019 zijn we eveneens actief bezig om de Bibliotheek op school in het voortgezet onderwijs en het mbo uit te rollen, waar we nu al 16 scholen bedienen.

Inspiratie evenement 20 maart
Laten we samen proosten op tien jaar leesplezier, burgerschap en digitale geletterdheid met de bibliotheek op SPIL! Het Leesoffensief Eindhoven organiseert daarom op 20 maart van 14.00-17.00 uur ‘Inspiratiemakers’. Een evenement vol inspiratie, plezier en creativiteit met betrekking tot het vergroten van leesplezier en het bevorderen van taalontwikkeling. Gelijkgestemde professionals kunnen elkaar hier ontmoeten en van elkaar leren.

Het programma is gevuld met diverse sprekers. Jacques Vriens en Leon van der Zanden gaan op speelse wijze laten ervaren dat plezier in taal het allerbelangrijkste is. Ineke Hurkmans verzorgt een interactieve sessie gebaseerd op de Jump Movement methode en cabaratier Katinka Polderman neemt je op humoristische wijze mee in een masterclass beslisbomen maken.

Praktische informatie
Wat: Inspiratiemakers
Wanneer: 20 maart, 14.00-17.00 uur, borrel tot 18.00 uur
Locatie: CKE Eindhoven, Pastoor Petersstraat 180, 5612 LW Eindhoven
Entree: Gratis. 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!