Algemeen

Eva Meijer en Henk van Straten te gast in (online) literair programma Books on Tour

Op zondag 1 november staat het literair-culturele programma Books on Tour in het teken van depressies en creativiteit. Onder het motto Licht in het Hoofd vertellen de auteurs Eva Meijer, Henk van Straten en Patricia Idsinga over de schaduwkant van het creatieve proces. Books on Tour vindt plaats in het Huis van Waalre en wordt gepresenteerd door auteur en journalist Diederik Samwel. In de zaal kunnen maximaal 30 bezoekers aanwezig zijn. Daarnaast is het evenement online via livestreaming voor een onbeperkt aantal belangstellenden toegankelijk.

Meijer, Idsinga en Van Straten zijn ieder op hun eigen manier vertrouwd met de wisselwerking tussen somberheid en momenten van euforie. Die paradox vormt voor hen vaak een bron van inspiratie. Daarnaast laten ze zien dat je ook heel vrolijk kunt worden van verhalen over depressies.

 

Tijdens het programma Licht in het Hoofd komt onder meer het taboe op depressies en bipolariteit aan de orde. Columniste en cabaretière Patricia Idsinga, die vorig jaar de bundel Echt lachen zo’n depressie publiceerde, pleit voor meer openheid rond dit thema: ‘Jaarlijks meldt ruim een half miljoen Nederlanders zich met psychische klachten bij de huisarts, terwijl ongeveer 1 miljoen mensen antidepressiva slikt. Maar daar hoor je eigenlijk nooit iemand over. Als iedereen direct of indirect met depressies te maken heeft, waarom doen we er dan zo ingewikkeld over?’

 

Schrijver, journalist, columnist én Eindhovenaar Henk van Straten gaat op 1 november in op het schrijfproces. De openhartige manier waarop hij persoonlijke ervaringen in zijn boeken verwerkt, kent namelijk ook een keerzijde. Het betekent dat hij zichzelf in allerlei hoedanigheden tegenkomt. Met Wij zeggen hier niet halfbroer won hij in 2018 de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren.

 

Ook Eva Meijer vertelt over de totstandkoming van haar werk. Haar romans, waaronder Het vogelhuis (2016), werden veelvuldig genomineerd en bekroond en verschenen in 15 talen. Haar laatste roman, De nieuwe rivier, werd dit voorjaar lovend ontvangen. Meijers essay De grenzen van mijn taal (2018) bevat indrukwekkende passages over haar eigen depressies.

 

Tijdens deze editie van Books on Tour draagt de Eindhovense dichteres en spoken word-artiest Marieke Stam gedichten voor waarin ze onder meer haar eigen kwetsbaarheid als uitgangspunt heeft genomen.

Online-presentatie

 

Door Licht in het Hoofd online aan te bieden speelt de organisatie in op de beperkingen voor het organiseren van evenementen. Het lijkt Sjoerdtje Schaap, programmeur van de Bibliotheek Eindhoven en mede- organisator van Books on Tour, namelijk niet waarschijnlijk dat er over drie weken meer dan 30 bezoekers in de zaal mogen zitten: ‘Dit mooie programma willen we hoe dan ook aanbieden. Het publiek is daar ook echt aan toe. Daarom kiezen we voor een combinatie: een beperkt aantal personen is fysiek aanwezig en een veel groter publiek kijkt mee via het beeldscherm. We gaan er alles aan doen om de mensen ook echt bij het programma te betrekken.’

 

Books on Tour is een initiatief van de Stichting Bevordering Lees- en Schrijfplezier (BLSP) in samenwerking met Boekhandel Van Piere en de bibliotheken in Eindhoven en Waalre. De organisatoren bieden een gevarieerd programma rond literaire fictie en non-fictie, kunst en muziek. Na de Surinaamse avond en het programma over reizen met een beslissende invloed, die vorig jaar in Eindhoven plaatsvonden, wordt op 1 november de derde editie georganiseerd.

 

Praktische informatie

Books on Tour: Licht in het Hoofd

Zondag 1 november, 14.30 - 17.00 uur

De Bibliotheek Waalre / Het Huis van Waalre, Koningin Julianalaan 19

Entree online: € 5

In de zaal: € 17,50 inclusief drankje en hapjes; € 16 voor Bibliotheekleden en Van Piere-pashouders

Tickets via: bibliotheekeindhoven.nl/programma

 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!