Uitgaan

Eindhoven wereldtoneel voor slagwerk tijdens TROMP

Van 10 tot en met 20 november 2022 is Eindhoven het toneel van het prestigieuze internationale muziekconcours voor gecomponeerde percussie, TROMP. Vanuit 15 landen komen de beste jonge slagwerkers naar de lichtstad om hun percussiekunsten te vertonen. Voor jury en publiek want TROMP is naast een muzikale wedloop ook een spraakmakend slagwerkfestival met diverse optredens. De Opening Night op zaterdag 12 november belooft een bijzonder spektakel met Jungle by Night, ft. Agostinho Sequeira. Kaarten voor het festival en de Finale zijn verkrijgbaar via tromppercussion.com.


Festival

In Muziekgebouw Eindhoven (en de Effenaar) vinden naast verschillende rondes van het concours optredens plaats die samen het festival TROMP maken. Daarmee is Eindhoven 10 dagen lang de Europese (misschien wel mondiale) hotspot van het slagwerk.

Het festivalprogramma opent 12 november om 21.00 uur met een optreden van de band Jungle by Night, die speciaal voor de gelegenheid een sterk op slagwerk gericht programma heeft samengesteld. Agostinho Sequeira, winnaar van TROMP 2020, speelt mee in een aantal nummers.

Zondag 13 november brengen Percussion Friends een familieconcert waar bezoekers zelf ook mogen meespelen. Hoe anders is het Lunchpauzeconcert op 17 november. Tijdens deze slagwerk Compositiewedstrijd worden Nederlandse compositiestudenten beoordeeld door een vakkundige jury.

Nieuw tijdens deze biënnale zijn ook de Percussion Sessions op 18 en 19 november. Dit zijn promotiesessies voor de slagwerkbranche waarbij o.a. fabrikanten en slagwerkers elkaar vinden. Deze sessies zijn het initiatief van Dominique Vleeshouwers die in 2014 zelf winnaar was van het concours. Op vrijdag kunnen liefhebbers ook terecht in de kleine zaal voor Toonzetters, een concertervaring van 20 jonge Nederlandse componisten. Aansluitend is de Effenaar het toneel van A new Dawn, een multidisciplinaire show met telkens wisselende elementen, gemaakt door o.a. breakdancer REDO.

Als één van de hoogtepunten van TROMP noemt de organisatie ook het programmaonderdeel van Percussions de Strasbourg op 19 november. De Japanse kunstenaar Ryoji Ikeda duikt hiervoor met zijn werk voor 100 cymbalen in de wereld van de vibratie. “Een unieke luisterervaring, waarbij de cymbalen niet alleen als instrument dienen maar ook als audiovisueel schouwspel”, aldus Arthur van der Drift, festivalmanager van TROMP. “Laureaten Yi-Ping Yang, Alexandre Esperet en Emil Kuyumcuyan maken ook deel uit van dit wereldberoemde gezelschap”.

Concours

Na 2 voorrondes en de halve finale op 16 november staan op zondag 20 november de 3 finalisten op het podium. Tijdens het sluitstuk van het concours moeten de solisten en ensemble samenspelen met een video die dan op een groot scherm wordt geprojecteerd. Dit finalewerk is geschreven door de Nederlands Canadese componist Trevor Grahl. De winnaar van het concours kan een geldprijs tegemoet zien van 15.000 euro.


Over TROMP -toptalenten aan de slag! 

Theo Tromp riep in 1970 de TROMP Biënnale in het leven, omdat hij van mening was dat jonge musici te weinig kansen kregen hun talenten te presenteren en ontplooien. Ruim vijftig jaar later is het concours uitgegroeid tot het enige concours ter wereld voor solo-slagwerk: een bijzondere instrumentgroep die steeds meer aandacht vraagt én krijgt. 

Het Festival dat tegelijk met het Concours plaatsvindt, biedt een speelmogelijkheid voor jong talent naast gerenommeerde internationale spelers en laat vele verschijningsvormen van slagwerk zien. TROMP Percussion Eindhoven volgt zo nog steeds de oorspronkelijke idealen van zijn oprichter en creëert kansen en een podium voor jonge slagwerkers uit de hele wereld. 

Naast het uitreiken van prijzen en de promotie van (eerdere) winnaars van het concours, investeert TROMP ook in nieuw repertoire en publiek voor slagwerk.

Iedere editie worden er opdrachtcomposities verstrekt aan vooraanstaande componisten en worden er nieuwe publieksgroepen verleid tot een bezoek aan het festival.

Daarnaast reizen TROMP juryleden de hele wereld over om masterclasses te geven in het soloslagwerkrepertoire, de TROMP Repertoire Days, met edities in onder anderen Boston, Shanghai, Moskou, Tokio en Sao Paulo.


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!