Algemeen

Eindhoven bakermat van 70 jaar nationale televisie

Philips was een pionier op televisiegebied en al vanaf eind jaren ‘20 bezig met experimenten in het NatLab. Televisie begon dus niet in Hilversum of Bussum, maar in Eindhoven. Van 1948 tot 1951 heeft Philips 264 experimentele tv-uitzendingen verzorgd. Met die kennis en ervaring, én dankzij een krachtige lobby richting regering en radio-omroepen door de Philips-directie, startte de nationale televisie op 2 oktober 1951. Komende maand 70 jaar geleden.

Om stil te staan bij dit bijzondere jubileum maakt kunstenaar Markus Genesius een imposante muurschildering van 400 m2 van het Philips-testbeeld op Strijp-S. In het Philips Museum is een kleine expositie te zien van zijn werk en kunnen kinderen op 2 en 3 oktober televisies komen knutselen. In samenwerking met het Instituut Beeld en Geluid zijn er gratis online rondleidingen te volgen door het museum, met als thema: 70 jaar televisie.


Muurschildering Videolab
Markus Genesius heeft een bijzondere band met Eindhoven en het Philips-verleden. Als uitgangspunt voor zijn kunst neemt hij namelijk het (Philips) testbeeld. Job Koop, plintregisseur van Strijp-S, benaderde in opdracht van Park Strijp Beheer, Dave van den Berg om het Videolab meer op de kaart te zetten door een muurschildering. Job: “Gezien de locatie en historie van het pand, een oud ontwikkellaboratorium van Philips, is Markus de perfecte kandidaat voor de muurschildering die ook 70 jaar televisie symboliseert.” Je kunt Markus live aan het werk zien van 16 september tot en met 1 oktober. De muurschildering en expositie zijn side events van graffitifestival Step in the Arena dat in het laatste weekend van september wordt georganiseerd door Dynamo in de Berenkuil Eindhoven.

Expositie

Olga Coolen, directeur van het Philips Museum was meteen enthousiast over de komst van Markus naar Eindhoven. Olga: “Samen met Dave ontstond het idee van een kleine expositie als verlengstuk van de muurschildering op Strijp-S in het museum.” Bezoekers kunnen een aantal kunstwerken bekijken die geïnspireerd zijn op het bekende testbeeld. De expositie is te zien van 16 september tot en met 3 oktober. Het kunstboek van Markus en een aantal zeefdrukken zijn dan ook te koop in het museum.

 

Kinderactiviteit en online rondleiding 2/3 oktober

Vanwege het 70-jarig jubileum van de eerste Nederlandse televisie-uitzending en de bijzondere rol die Philips daarbij speelde, organiseert het museum een weekend vol televisie-geïnspireerde knutselactiviteiten voor kinderen (en hun ouders). Voor iedereen die liever digitaal een activiteit bijwoont komt er een korte documentaire online en zijn er op zaterdag 2 en zondag 3 oktober online rondleidingen door het museum met als thema ’70 jaar televisie’. Het Nederlands Instituut Beeld en Geluid organiseert van 30 september tot en met 10 oktober de Dutch Media Week, waar deze thematische rondleidingen ook onderdeel van zijn. Meer informatie en kaartjes via de website van het Philips Museum.


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!