Algemeen

Effenaar opent Makerspace.

Effenaar Makerspace laat op twee locaties in de stad Eindhoven creatieve makers en artiesten kennis maken met de mogelijkheden van AR, VR, XR en live streaming. Artiesten en creatieve makers kunnen hier kosteloos gebruik maken van innovatieve techniek voor het creëren van virtuele lagen en werelden ter verdieping van hun (live) performances.

Al vanaf 2018 laat Effenaar artiesten actief kennis maken met nieuwe technologieën. Het Eindhovense poppodium stimuleert innovatie en nodigt artiesten uit om de mogelijkheden te verkennen de nieuwste technologieën in het eigen werk toe te passen. Ze doet dit samen met verschillende jonge bedrijven in de regio én daarbuiten en heeft inmiddels met een groot aantal artiesten samengewerkt. Effenaar is hierin absoluut uniek in Nederland en bouwt met de Makerspace haar positie als voorloper in de culturele sector verder uit.

 

Directeur Jos Feijen: “We hebben de afgelopen jaren met twintig projecten onderzocht hoe Volumetric Video werkt. Bijvoorbeeld hoe je hologrammen maakt, hoe je ze gebruikt en hoe mensen erop reageren. We konden dit doen omdat we hier in Eindhoven beschikken over een van de weinige Volumetric Studios ter wereld; 4DR studio's van onze partner Natasja Paulssen. Zonder overdrijven durf ik te zeggen dat we daar ground breaking werk verrichten.”

 

Effenaar beschikt als partner van de 5G Hub als enige podium in Nederland over 5G en verkent de mogelijkheden om met name AR en hologrammen tijdens live concerten te gebruiken. Daarnaast heeft het poppodium tijdens de pandemie tweehonderdvijftig concerten en drie festivals gestreamd via haar eigen ontwikkelde platform The Sessions. Verschillende Nederlandse podia hebben zich inmiddels bij het platform aangesloten en er worden gesprekken gevoerd met een investeerder om het verder uit te rollen.

 

Feijen: “We hebben sinds 2018 veel geleerd en zijn overtuigd van een hybride toekomst waarin live concerten in een fysieke zaal hand in hand gaan met online streams. Toen ik enige maanden geleden een gastcollege mocht geven aan jonge muzikanten en hen vroeg wat ze van al die nieuwe ontwikkelingen vonden, was het antwoord drieledig: we weten dat we er iets mee moeten; we zijn bang om onze muzikale identiteit te verliezen en we weten niet hoe we het aan moeten pakken. Effenaar Makerspace helpt makers om juist de eerste nodige stappen te zetten en hun angsten te overwinnen. De eerste vijftien Eindhovense artiesten zijn inmiddels in de Makerspace aan de slag.”

 

De Makerspace is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven met geld uit de Brainport-regiodeal. Met het geld is apparatuur aangeschaft waarmee de kleine zaal van Effenaar in een uur tijd kan worden omgetoverd tot een heuse (streaming) filmstudio, waar virtuele werelden en hologrammen kunnen worden gepresenteerd en waar het publiek deze nieuwe wereld door een AR bril kan zien. Op Strijp-S in Videolab zijn tevens werkplekken ingericht waar artiesten en creatieve makers eigen virtuele lagen en werelden kunnen maken.

 

Vanaf deze week kunnen artiesten en makers projecten aanmelden via:makerspace@effenaar.nl

 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!