Effe Buurten

EFFE Buurten - De Huiskamer van Stratum

Ik plug mijn laptop in en installeer mezelf. Elian heeft me al gespot en hoewel de beurt nog aan Priya is brengt hij me alvast mijn vaste recept, een koffie verkeerd met 2 koekjes. Zo kan Priya nog even aandacht schenken aan haar laatste gasten. Een stelletje wat zojuist is binnengekomen bestelt, ongehinderd door de tijd, nog een gerechtje van de lunchkaart. Het zelfstandigen-bestaan bevalt me goed, maar ik mis soms collega’s om tussendoor een praatje mee te maken. Het is om die reden dat ik hier 2 tot 3 middagen per week zit te werken. En als ik een afspraak heb met klanten nodig ik ze dan ook graag in mijn ‘tweede huiskamer’ uit. De vaste gasten, veelal mensen uit de wijk, kennen me inmiddels ook. Ze weten dat ik, weliswaar ook een Stratummer, niet ‘van hier’ ben. Toch word ik hartelijk met mijn voornaam begroet door iedereen die binnen komt. De deur gaat open en Yolanda stapt binnen. Het is dankzij haar dat ik hier mijn nieuwe plekje heb gevonden, weet ik inmiddels. “Hé Bregje! Kom je morgenavond ook? We hebben buurtbingo! Kei gezellig. Daarna wedstrijdje poolen tussen Elian en Frank. Frank denkt dat ‘ie kan winnen van Elian maar ik weet wel zeker van niet.” Ik lach om de spontane binnenkomst en leg uit dat ik graag zou komen maar dat ik een rondje oversla. We krijgen bezoek. Yolanda haalt haar schouders op. “Die kan je toch meenemen?” mompelt ze nog maar ze wacht al niet meer op mijn reactie. Stiekem moet ik bekennen dat ik het meteen overweeg...

 

Toen ik hier, op Koningsdag 2020 voor het eerst binnenstapte tijdens de feestelijke opening, benieuwd naar het resultaat van de succesvolle crowdfundactie van de buurt om dit café te heropenen, had ik nooit gedacht dat ik me hier 1,5 jaar later zó thuis zou voelen. Toch was ik die dag al meteen verkocht. De industriële uitstraling van het café, gemixt met het huiselijke van mijn eigen woonkamer en de continue inloop van gezellige, toegewijde mensen zoals Yolanda, maken dat ik van Elian’s café, de Huiskamer van Stratum, ben gaan houden. De kwaliteit van de koffie en taartjes zijn geweldig, de bediening altijd goedgemutst en er is elke dag wel wat te beleven voor de mensen uit de buurt. Het is een plek van samenkomen en samen doen; precies zoals een buurtcafé in mijn ogen hoort te zijn. Elian brengt me nog een colaatje. “Weet je zeker dat je niet komt morgenavond?” glimlacht hij, “De winnaar van de bingo kan rekenen op mooie prijzen”. “Wie weet”, antwoord ik dan toch. En ik zie nog net hoe Yolanda aan de bar zelfvoldaan begint te grijnzen. En nu snel weer aan het werk. Ik kom hier tenslotte niet alléén voor de gezelligheid ;-)


Het voormalig Café Balls aan de Hortensiastraat in Eindhoven, zal waarschijnlijk op Koningsdag 2020 haar deuren heropenen o.l.v. Elian Cremers i.s.m. Priya van Breugel. Het buurtcafé kan heropenen nadat buurtbewoners op initiatief van Yolanda Jochems in januari 2020 €90.000 wisten te crowdfunden voor de benodigde overname.


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!