Effe Buurten

Effe Buurten-Bosbranden in Australië

Ze roept haar vriendinnen Ella Hoogsteden (8 jaar), Mouna van der Hulst (10 jaar) en Julia Tholen (8 jaar) bij elkaar en smeedt samen met hen een plan: ze gaan geld inzamelen voor de koala’s en kangoeroes in Australië door in de hele buurt lege flessen in te zamelen. “Stel je voor dat heel Nederland in de fik staat, dat is toch niet voor te stellen? Daarom vond ik het een goed plan”, zegt Julia. 

 

De dames gaan niet helemaal onaangekondigd langs de deuren. De mama van Liv zet een oproepje op Facebook om buurtbewoners van de Rochusbuurt voor te bereiden op hun komst. En dat werkt, want overal waar ze aanbellen mogen ze flesjes en kratjes meenemen. “Soms was het ook extra leuk, dan kregen we ineens iets heel lekkers”, vertelt Ella. “Ja! En aan het einde van de straat waren een stel jongens die buiten zaten en zeiden van: hey die meisjes hebben lege flesjes nodig, die kunnen we wel geven maar de kratjes hebben we wel zelf nodig”, vult Liv aan. De meiden giechelen als ze terugdenken aan de middagen dat ze door de wijk getrokken zijn. Ze hebben de raarste mensen gezien, zijn soms ook bruut weggestuurd maar werden vooral overladen met lege flessen. Soms hingen de flessen zelfs al in tasjes klaar aan de deur; de bolderkarren raakten snel vol. Ook zijn er buurtbewoners die geen flessen over hebben maar wel geld willen doneren.”Eén mevrouw gaf ons haar hele pot met 5 centjes!” 

 

De meiden halen voor € 111,25 aan statiegeld op. Maar daarmee is het nog niet gedaan. “Ik was ook jarig en die week en heb mijn bezoek gevraagd een bijdrage te doen”, vertelt Mouna. En ook de basisschool in de wijk hoort van de actie en besluit de meiden te helpen met inzamelen. Alles bij elkaar halen de meiden met hun spontane actie maar liefst €300,- op. Een flink bedrag voor meiden van deze leeftijd. De trotse moeder van Mouna stuurt daarover een berichtje naar het magazine van WNF, waar Mouna lid van is. En dan gaat het nieuws ook ineens als een lopend vuurtje. Ze worden door Zapp Live uitgenodigd deel te nemen aan hun programma dat die dag in het teken staat van de bosbranden in Australië. “Dat was zo leuk hoe ik erachter kwam dat we op TV kwamen, vertelt Liv. Ineens stond Mouna in de kamer en vertelde dat we naar Zapp Live mochten!” Initiatieven uit heel het land, zoals die van de meiden, komen in het programma samen. Ella vertelt vol trots voor de camera over het geld dat ze hebben ingezameld. 

 

Tijdens het programma wordt door honderden kinderen zoals Liv, Mouna, Julia en Ella, ruim €145.000 opgehaald. “Het geld wordt bijvoorbeeld gebruikt om nieuwe bomen te planten. En het kost €30,- om één koala op te vangen”, weet Liv me te vertellen. De meiden hebben hun huiswerk gedaan. De bosbranden in Australië kosten uiteindelijk ruim 1 miljard dieren en 33 mensen het leven. Een gebied zo groot als Griekenland ligt volledig in de as. En met die slotsom valt het geklessebes in de kamer even stil. De dames zijn zichtbaar ontdaan en extra trots dat ze daar iets positiefs tegenover hebben kunnen stellen. 

 

Om ze nog een keer flink in het zonnetje te zetten, namen we ze daarom mee naar de brandweerkazerne in Geldrop-Mierlo voor een fotoshoot. Daar kregen ze, o.a. van trotse brandweerman Bas, als dank voor hun inzet voor zijn collega’s in Australië, een uitgebreide rondleiding. Ze mochten zelfs brandweerpakken aan en een kijkje nemen in de brandweerwagen. De geur van brand die nog in de cabine hing, bracht het verhaal van de bosbranden in Australië ineens stukken dichterbij. De meiden luisterden aandachtig naar Bas en genoten zichtbaar van de heldenstatus die ze door de mannen van deze brandweerkazerne werd toegedicht. En er werd nog lang, héél lang door de meiden nagepraat…


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!