Algemeen

Een throwback naar de videotheek

Nu hebben we Netflix en nog meer streamingdiensten. Maar vroeger gingen we lekker op een regenachtige dag een filmpje huren bij de videotheek. Tien jaar geleden was dat nog normaal, maar nu zijn alle videotheken in Nederland onderhand verdwenen. 

In de jaren 80 en 90 waren videotheken erg populair. In de 00’s werd dat steeds minder. Op internet kon je ook (illegaal) films kijken en er kwamen on demand diensten. Op het hoogtepunt zouden er zo’n 200 videotheken zijn geweest in Brabant. Sinds 2007 is dat gaan dalen en nu zouden er nog minder dan 20 videotheken in Nederland zijn. 

 

Het was een uitje

Wanneer je naar binnen liep zag je de rekken vol films. Had je van te voren al een idee welke film je wilde zien? Hopelijk was die er nog, anders was dat weer een teleurstelling. Daarnaast was het zoeken naar welke film je ging huren ook super leuk, want de keuze was altijd reuze. En dan de snacks: grote bakken popcorn, chips, vele soorten snoep en ijs. Ook kwam je vaak mensen tegen die je kende en maakte even een praatje. 

Een nadeel aan films huren: je moest ze terug brengen. Soms was je dan vergeten je film op tijd terug te brengen en moest je een boete betalen!

 

Overgebleven videotheken

Er zijn jammer genoeg bijna geen videotheken meer overgebleven in Nederland. De videotheken die nog wel bestaan, verkopen vaak ook andere spulletjes, zoals games, loten en sigaretten.

 

Hoewel thuis streamen lekker makkelijk was, was het ook leuk om er even op uit te gaan voor een filmpje. Tegenwoordig zijn er zoveel streamingdiensten met een beperkt assortiment. Dat was handig aan de videotheek: je hoefde niet naar verschillende plekken en overal abonnementen op te hebben! 


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!