Algemeen

Een moeder van twee kids vertelt hoe zij de thuisscholing van haar kinderen heeft ervaren

Spannend was het, nadat in maart alle scholen, cafés en restaurants dicht moesten. Thuisscholing was de oplossing, maar het werkte niet optimaal volgens ouders. Velen hadden een drukke agenda, waardoor het thuiswerken moeilijker werd, aldus een mama van twee uit Eindhoven. Daarentegen leverde thuisscholing ook iets positiefs op.

Zo werden kleine activiteiten met de kids zoals: bellenblazen, ganzenborden, in de tuin spelen en samen Netflix kijken, meer gewaardeerd. “Je hebt plezier om samen leuke dingen te doen. Normaal gezien nam ik na het werk een moment voor mezelf, om tot rust te komen. Nu ik thuis ben, heb ik veel contactmomenten met de kindjes, waardoor ik de kans krijg om meer tijd met hun te spenderen.”

Thuisscholing

Kinderen worden via verschillende apps bijgeschoold. De school verteld welke apps nodig zijn en hoe theorie behandeld moet worden. Je hebt apps voor het schoolwerk, spelen en uitleg. Deze uitleg is bedoeld voor zowel de scholieren als de ouders zelf.  Instructies over de te behandelende lesstof worden door scholen uitgelegd. Zo worden ouders voorbereid op de thuisscholing die hun kinderen krijgen. Kinderen moeten hierbij zelfstandig hun huiswerk maken, papa of mama zal regelmatig met hun samenzitten en meehelpen.

Daarnaast zijn er contactpunten met de docent en klasgenootjes. Dit gaat via videobellen. “Het was voornamelijk voor de fun dat kinderen elkaar weer zagen, maar ook in het belang van het kind. Een leerkracht heeft een momentje met ze, zodat ze iets kunnen voorlezen, uitleg geven etc. Zij zijn er sterker in dan dat wij zijn. Ik vond het lastig om dingen uit te leggen. Op basisscholen maken ze gebruik van creatieve uitlegmethodes, wat normaal één plus één is twee maakt, hebben zij hupjes en sprongetjes.”

Terug naar school

Op maandag 11 mei mochten de kindjes weer na lang wachten voor het eerst naar school. “Dit is nog een uitdaging voor ze, want een routine hebben ze niet meer. Het vroeg opstaan is hierdoor nog erg moeilijk.” Eenmaal aangekomen op school, worden de kinderen opgehaald door juffen en meesters. Ouders mogen alsnog hun kind afzetten, mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Schooldagen zien er voorlopig anders uit. Scholieren gaan nu twee volle dagen in de week naar school, in plaats van vijf dagen. De rest van de week krijgen ze thuisscholing of toezicht bij een schoolopvang. Kinderen worden op de verplichte schooldagen verwacht. Daarnaast wordt er op overige dagen geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven.  

Tot slot, kinderen vermaken zich in deze onprettige periode prima. Er is genoeg te doen, dus ook mama en papa helpen met het huishouden. We staan er niet alleen voor! Geniet van het mooie weer, maar dan van een afstandje.


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!