Algemeen

Doe jij ook mee met de nationale week zonder vlees?

Van 8 tot en met 14 maart vieren we in Nederland de nationale week zonder vlees. We leven steeds bewuster en eten daardoor ook steeds bewuster. Waar komt ons eten vandaan en wat voor impact heeft het op de wereld om ons heen. Hoewel veel mensen zich al bewust waren van de diervriendelijke factor van een vegetarisch of vegan dieet, beginnen we nu ook steeds meer te begrijpen wat voor invloed het eten van vlees heeft op ons klimaat.
 
Voordat dat een stukje vlees op ons bord terecht komt, heeft het natuurlijk al een hele weg afgelegd. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Het grootbrengen van vee tot aan het eindproduct kost niet alleen duizenden liters water en veroorzaakt een serieuze co2 uitstoot, maar het vervoer van vee en het eindproduct daarnaast zorgt ook weer voor extra vervuiling.
 
Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om een vegetarisch dieet te volgen, maar ook als je maar 1 dag in de week vegetarisch kookt maakt dat al een ontzettend groot verschil! Met de nationale week zonder vlees kan iedereen een weekje lang kijken hoe zo’n vegetarisch dieet nou werkt. In de praktijk is het vaak een stuk makkelijker dan mensen denken, en de gedachte achter deze actie is dan ook dat mensen na de nationale week zonder vlees vaker kiezen voor een dagje zonder vlees.
 
Er zijn ontzettend veel alternatieven voor vlees die wel dezelfde structuur en smaak kunnen bieden. Oesterzwammen zijn een populaire vleesvervanger die zelfs de meest fervente vleeseter kunnen laten watertanden. Zij hebben veel minder impact op het milieu dan vlees, en zijn zonder de nadelen van vlees een bron van proteïne.
 
Dus doe jij deze week ook mee met de nationale week zonder vlees?
 

Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!