Algemeen

Designprijs 2021 Cultuurfonds Noord-Brabant voor Eindhovense kunstenaar en ontwerper Bart Hess

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant kent de Designprijs 2021 toe aan de Eindhovense kunstenaar en ontwerper Bart Hess. Juryvoorzitter Maarten Hartveldt: “Bart Hess doet de wereld versteld staan met zinnenprikkelend en revolutionair design.”

Met Hess is de verbeelding aan de macht. In zijn werk vervagen de grenzen tussen het menselijk lichaam, huid, materiaal en ontwerp. Met de organische vorm als terugkerend ankerpunt neemt de mens nieuwe gedaanten aan. Hess zet bij deze transformaties (met titels als ‘Liquified’ en ‘Mutants’) alles in wat nodig is om zijn punt te maken; techniek, animatie, sound design en nog zo veel meer.
 
Het resultaat is even adembenemend als fascinerend, of het nu gaat om ‘jurken’ die hij maakt voor Lady Gaga of om ‘bodysculptures’ voor Nationale Opera & Ballet. Is het visuele poëzie? Of hoogst-individuele science fiction? En welk statement maakt Hess hier nu precies? Het antwoord is aan de toeschouwer. 
 
“Met zijn grensverleggende ontwerpen representeert Bart Hess alles waar Brabant voor staat: innovatie, internationale focus, samenwerking en ambachtelijkheid”, aldus de jury. 
 
Over de Designprijs
De Designprijs wordt iedere twee jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper (deze editie) en aan een aankomend talent. Er is een bedrag van €10.000 aan verbonden. Commissaris van de Koning Ina Adema, die ook voorzitter is van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, reikt de prijs aan Bart Hess op 19 juni uit in Design Museum Den Bosch. Daar is vanaf die datum ook een presentatie van jonge Brabantse designers te zien zijn, die door Hess zijn geselecteerd. De jury bestond dit jaar uit Maarten Hartveldt, Marleen Hartjes, Katja Lucas, Frans Bevers en Timo de Rijk.
 
Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen, expertise, beurzen, prijzen en opdrachten ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.
 
Prins Bernhard Cultuurfonds. Het begin van iets moois.

Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!