Algemeen

De top tien kinderboeken die je vast en zeker nog een keer terug wil lezen

Sinds gisteren -woensdag 30 september 2020- is de Kinderboekenweek van start gegaan. Terwijl de kinderen staan te popelen om een boek die zij zelf graag zouden willen lezen of door een juffrouw/meester voorgelezen willen laten worden, hebben wij volwassenen ook een kinderboek die ons sinds jaar en dag dierbaar is. “Ik heb ergens in mijn huis nog een kinderboek die ik vroeger als kind meer dan 100 keer heb uitgelezen”, zal je vast wel eens denken. Herken jij jezelf hierin? Wij ook! Dit zijn de top tien jeugdboeken die jij zeker weer wilt terug gaan lezen:

1.     De Meester Jaap-serie, Jacques Vriens

Van wc-rollengevecht tot kapotte kerstballen en de leukste uitjes. Door de gekke persoonlijkheid van hoofdpersonage meester Jaap, gebeurt elke dag wel iets leuks waardoor de basisschoolkinderen niet elke dag uit hun neus hoeven te vreten! Dus jij raakt niet verveeld. 

 2.     De Jip en Janneke boeken, Annie MG Schmidt

Wie deze boeken niet kent, leeft vast en zeker onder een rots!  Heb jij deze boeken in jouw boekenkast bewaard? Gooi ze niet weg! Lees het maar nog eens door. 

 3.    Minoes, weer Annie MG Schmidt

De schrijfster is niet meer weg te denken in de kinderboekenwereld. Het verhaal gaat over een kat die verandert naar een mens en stiekem hebben wij als kind ons afgevraagd of dit wel echt mogelijk is. Nu weet jij het antwoord al (gelukkig). Fun fact: dit boek was verfilmd en Carice van Houten vertolkte de rol van Minoes.    

 4.     De Griezelbus-serie, Paul van Loon

Herinner jij de Griezelbus-serie waar jij ’s nachts wakker van ligt; die boeken waarvoor jij iedere keer onder jouw bed moest gaan kijken of er een wolfman aan het schuilen was? Nu jij volwassen bent, kan jij met deze boekenserie weer van start gaan, of ben jij nog steeds bang?   

 5.     Brief Van De Koning, Tonke Dragt

Stoere ridderverhalen en spannende strijden, een aanrader voor lezers die terug in de tijd willen! De gelijknamige film is te zien op Netflix.

 6.     De Scheepjongens van Bontekoe, Johan Fabricius

En voor de lezers die helemaal terug in de tijd willen gaan (net voor De Tweede Wereldoorlog), is dit boek een aanrader. De film hiervan kwam in 2007 uit. Voor de mensen die eerst de film willen zien: lees het boek!

 7.     Dummie De Mummie, Tosca Menten

Recentelijk is het elfde deel van de Dummie De Mummie-serie uitgekomen genaamd Dummie De Mummie een jonge prins in het oude Egypte. Het eerste deel van de boekenreeks kwam in 2009 uit en is een van de ‘niet-zo-een-hele-oude’-boeken op deze lijst. Dat neemt niet weg dat jij als jongvolwassene de avonturen nog een keer terug wilt lezen. 

 8.     Dolfje Weerwolfje, alweer Paul van Loon

Van Loon is een pro als het gaat om kinderboeken schrijven en met Dolfje Weerwolfje heeft hij dit bewezen. De boekenserie kwam eind jaren negentig uit. Heb jij dit boek na jouw verhuizing nog in de doos laten zitten? Haal het maar uit!

 9.     Pippi Langkous, Astrid Lindgren (Zweedse schrijfster)

“Ik heb het nog nooit gedaan. Dus ik denk dat ik het wel kan!”, is een van de beroemde quotes van Pippi Langkous. Als kind wil jij net zoals haar een alleskunner zijn. Ik kan als volwassene alvast zeggen dat ik nog steeds niet zo sterk ben als zij – en jij misschien ook niet, denk ik.

 10.  Nijntje, Dick Bruna

Nijntje, lief klein konijntje. Ken jij dit nummer nog en de boeken die jouw mama kocht, om bij jouw bed te kunnen voorlezen? Dick Bruna -die helaas in 2017 overleed- heeft Nijntje goed in ons geheugen gegrift want die staan nog steeds bij jou in de boekenkast. 

 

Staat jouw favoriete kinderboek niet in deze lijst? Deel het met ons op Facebook en Instagram!

Bron: kinderboeken, Bibliotheek Eindhoven


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!