Coverstory

De organisatie achter Asperges op de Velden: Bertie & Patricia

Van 18 mei t/m 4 juni vindt alweer de 7e editie plaats van Asperges op de Velden; een stijlvol pop-up restaurant midden in de velden waar dagelijks lunches en diners worden bereid met de vers gestoken asperges van het land. Dit jaar is Aspergekwekerij Kelders in Veldhoven wederom podium voor dit inmiddels regionaal bekende evenement. We gingen in gesprek met oprichter Bertie Klaassen en uitvoerend manager, en tevens goede vriendin, Patricia Raats.

 

We vroegen naar het ontstaan van dit creatieve idee, waarop Klaassen toelicht: “Ik ben als ondernemer in het verleden veel betrokken geweest bij culinaire concepten en organiseer al ruim 12 jaar uiteenlopende culinaire evenementen. In beginsel betrof dat voornamelijk formules waarbij de presentatie van diverse restaurants centraal stond. Gezien de groei van de evenementen werd de investering in tijd en energie voor de restaurants steeds groter waardoor het door de jaren heen steeds lastiger werd om deelnemers te werven. Dit vroeg om een aanpassing van de formule en zo is in 2015 het idee van een pop-up restaurant ontstaan, iets wat toen op landelijke schaal up-coming was. De algehele tendens veranderde; gasten wilden steeds meer beleving bij activiteiten en kregen steeds meer interesse in ingrediënten en bereidingswijzen. De food-cultuur kwam in de lift en daar hebben wij denk ik goed op ingespeeld.” We begrijpen het idee van het pop-up restaurant, maar waarom asperges? Bertie vervolgt: “We wilden iets bijzonders doen. En aangezien de asperge eigenlijk de enige echte seizoensgroente in Nederland is, moest dit het voor ons gaan worden. Natuurlijk komen meerdere groenten van Nederlandse bodem, echter is de asperge de enige groente die zich tegenwoordig nog echt aan een vast seizoen houdt. Uit de volle grond dus, niet uit de kas of ingevlogen per vrachtvliegtuig. Het aspergeseizoen loopt elk jaar van medio april t/m 24 juni.”

 

De eerste vier edities van Asperges op de Velden vonden plaats bij Raaijmakers Hoeve in Nuenen. Doordat het evenement op gegeven moment wegens grote populariteit uit zijn jasje was gegroeid in Nuenen, heeft de organisatie het evenement verhuist naar Aspergekwekerij Kelders in Veldhoven. Daar heeft vervolgens de lustrumeditie plaats gevonden. Bertie vertelt: “Dit was een goede zet. Het is een prachtige locatie met een wijds uitzicht over het Kempische landschap en het restaurant is aan alle zijden omringd door aspergebedden waar overdag volop stekers aan de gang zijn. Meer beleving kunnen we niet bieden! Naast het fraaie uitzicht, heeft deze locatie ook alle benodigde faciliteiten voor onze gasten waaronder uitgebreide parkeergelegenheid. Kelders is een echt familiebedrijf: puur, eerlijk en ambachtelijk. En dat proef je ook terug in hun asperges!”

 

Na de eerste editie op de nieuwe locatie volgde Corona en gingen er helaas twee jaar voorbij zonder Asperges op de Velden. Maar vorig jaar keerden ze weer terug en nu staan ze aan de vooravond van alweer de zevende editie. Het evenement kent traditiegetrouw een aantal top-chef dagen waarop sterrenrestaurants uit de omgeving komen koken. Op zondag 21 en maandag 22 mei zal het team van De Rozario uit Helmond met de scepter zwaaien. De kookstijl van chef Jermain is verrassend en geïnspireerd op Azië, waarbij Indonesië een speciaal plekje heeft. Daarnaast maken zij groenten graag sexy en zullen zij asperges op diverse manieren laten proeven in hun menu. Woensdag 31 mei en donderdag 1 juni is het podium geheel aan sterrenrestaurant Eden uit Valkenswaard. Chef Herman Cooijmans werkt enkel met de meest verse producten, bereid met aandacht, passie en liefde. Ze blinken uit met gedurfde smaakcombinaties en spannende bereidingen aan tafel. Op dinsdag 23 mei en woensdag 24 mei kun je genieten van de kookkunsten van het jonge, bevlogen culinaire duo van het onlangs geopende restaurant Reverie uit Veldhoven. Chefs Luca Carli en Stuart Kepser hebben op jonge leeftijd al een zeer prestigieuze CV en hebben wereldwijd in prominente restaurants ervaring opgedaan. Zo werkte Luca tot voor kort bij Geranium in Kopenhagen, uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld! De gerechten van Reverie zijn werelds en modern, verweven met de Indische roots. Mooi opgemaakte borden met krachtige smaken, Oosterse kruiden en fijne balans, waarbij frisse citrustonen een kenmerk zijn. De combinatie van culturen uit de keuken zullen iedere smaakpapil strelen! Tijdens de reguliere dagen staan onze eigen chefs, onder leiding van Ralph van Kroonenburg en Tommy Luyten, aan het roer. Dit jaar staan tijdens Hemelvaart en Pinksteren ook weer traditiegetrouw de familiedagen op het programma waarbij er van alles georganiseerd wordt voor de kleintjes.

 

Naast de bekende invulling, worden dit jaar ook twee nieuwe concepten gelanceerd. Bertie vertelt enthousiast: “We zijn trots op het vertrouwde programma wat mede mogelijk wordt gemaakt door alle toonaangevende restaurants uit de omgeving die door de jaren heen hun bijdrage hebben geleverd. En hoe gaaf is het dat alle één- en tweesterrenrestaurants uit de regio al meerdere malen bij ons hebben gekookt?! Toch is de tijd rijp om te vernieuwen en lanceren we deze editie dan ook een bedrijvenavond en een clubmiddag. Tijdens de bedrijvenavond op donderdag 25 mei ontvangen we zakelijk Veldhoven-Eindhoven. Gasten genieten in een informele setting van een walking dinner met bijpassende wijnen en worden door onze gastheer Jorrit Schiks aan elkaar voorgesteld. De avond zal omlijst worden door live muziek. Er zijn nog enkele laatste kaarten beschikbaar. Op Pinksterzondag gaan we vanaf 16.00 uur van start met de Afternoon Dinner Club! Gasten genieten van een uitgebreid walking dinner op ons terras terwijl DJ Chelsea zorgt voor gezellige beats. Behalve de speciaal uitgezochte wijnen is er ook een cocktailbar met hippe drankjes. Ook hiervoor zijn nog een aantal kaarten verkrijgbaar.”

 

Voor meer informatie & reserveringen verwijzen we naar:

ASPERGESOPDEVELDEN.NL


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!