Algemeen

De korte geschiedenis van Eindhoven!

Eindhoven is een stad in het zuidoosten van Nederland en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. In dit artikel zullen we de geschiedenis van Eindhoven verkennen, vanaf de oprichting van de stad tot de moderne tijd.

 

Oprichting van de stad

De oorsprong van de naam Eindhoven zou in de 5e eeuw liggen. De naam zou afgeleid zijn van het riviertje de Einde of Ende dat we tegenwoordig kennen als de Gender. Het was toen een kleine nederzetting in het hertogdom Brabant. De stad groeide snel en kreeg in 1232 stadsrechten van de Hertog van Brabant. Hiermee kreeg Eindhoven het recht om een eigen bestuur te hebben en om stadsmuren en poorten te bouwen. In de 14e eeuw werd Eindhoven een belangrijk handelscentrum dankzij de productie van linnen en wol.

 

Industrialisatie

In de 19e eeuw begon de industrialisatie in Eindhoven. Philips werd in 1891 in Eindhoven, Nederland, opgericht door Frederik Philips en zijn zoon Gerard. Het bedrijf begon als een kleine gloeilampenfabriek, maar groeide uit tot een van de grootste elektronicabedrijven ter wereld. Philips trok veel arbeiders aan en de stad groeide snel. In de jaren 20 van de 20e eeuw werd het Philips Stadion gebouwd, dat nog steeds de thuisbasis is van voetbalclub PSV.

 

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Eindhoven zwaar getroffen door bombardementen. In september 1944 werd de stad bevrijd door de geallieerden tijdens Operatie Market Garden. De bevrijding van Eindhoven was van groot strategisch belang, omdat het de geallieerden een doorgang bood naar het noorden van Nederland en Duitsland.

 

Moderne tijd

Na de oorlog groeide Eindhoven snel en werd het een belangrijk centrum voor technologie en innovatie. Philips bleef een belangrijke werkgever in de stad, maar er ontstonden ook veel nieuwe bedrijven in de hightechsector. De Technische Universiteit Eindhoven werd opgericht in 1956 en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad als centrum voor technologie en innovatie.

In de jaren 90 van de 20e eeuw onderging Eindhoven een grote transformatie. Het stadscentrum werd opnieuw ontworpen en er werden veel nieuwe gebouwen en faciliteiten gebouwd, waaronder het Centraal Station en het winkelcentrum Heuvel Galerie. Eindhoven heeft zich ontwikkeld tot een moderne, bruisende stad met een sterke economie en een bloeiende culturele scene.

 

Eindhoven heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. De stad heeft veel veranderingen doorgemaakt.


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!