Algemeen

Corso Valkenswaard op Internationale Immaterieel Erfgoed-lijst van Unesco

Vanaf donderdag 16 december 2021 behoort de landelijke corso cultuur en dus ook Corso Valkenswaard officieel tot de ‘Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid’.

De wereldwijde erkenning van Unesco is absoluut een teamprestatie geweest van tientallen bloemencorso’s in Nederland. De Corsokoepel (een samenwerkingsverband en spreekbuis van 30 Nederlandse bloemen- en fruitcorso’s) heeft met input van onder andere Corso Valkenswaard, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) en het ministerie van OCW begin 2020 een voordracht ingediend.

Immaterieel erfgoed
Sinds 2013 is Corso Valkenswaard al erkend als Nationaal Immaterieel Erfgoed, en de organisatie is daarom ook super trots dat daar nu ook de wereldwijde erkenning aan toegevoegd kan worden.


Voorzitter Gabriella Buijs: “Het is geweldig dat onze corso traditie (samen met de corso’s in Nederland) zo’n mooie wereldwijde erkenning heeft mogen ontvangen. De corso cultuur leeft van generatie op generatie en wordt gekoesterd door een grote gemeenschap binnen Valkenswaard. Namens het bestuur Bloemencorso Valkenswaard wil ik alle corso vrienden en -liefhebbers bedanken. Mede dankzij jullie enorme toewijding, bijzondere creativiteit en waanzinnige doorzettingsvermogen is het Corso Valkenswaard vandaag toegetreden tot de Representatieve lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Corso maken we echt samen!”


Het doel van de immaterieel erfgoedlijst is om gebruiken, rituelen en ambachten voor de toekomst te beschermen en de waardering voor immaterieel erfgoed te bevorderen. Om op de internationale Unesco-lijst te komen, moet het erfgoed stevig draagvlak hebben binnen een gemeenschap, die zich expliciet achter de voordracht schaart. Ook moet het met zijn tijd meegaan om levend te blijven.


Valkenswaard op de kaart
Voor gemeente Valkenswaard is er een unieke situatie. Naast Corso Valkenswaard is ook de Valkerij toegevoegd aan de Internationale Immaterieel Erfgoed-lijst van Unesco. Valkenswaard dankt haar naam aan de valkerij en was ooit het belangrijkste centrum van de valkenvangst in Europa. In één klap is Valkenswaard twee Unesco erkenningen rijker!

Meer informatie over het Corso:
Robin Wijnen (PR & Communicatie)
communicatie@corsovalkenswaard.nl


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!