Algemeen

COLUMN: Gemakkelijk reizen

Tegenwoordig boek je gemakkelijker een stedentripje naar New York City of een complete rondreis door Vietnam dan dat je een echt persoon aan de lijn krijgt van de klantenservice van een gemiddeld bedrijf. Het boeken van een vakantie is zo laagdrempelig en soms ook goedkoop geworden, dat de reizen als de spreekwoordelijke warme broodjes over de toonbank vliegen. Dat is goed voor wie van reizen houdt en voor wie geld verdient aan het toerisme. Maar we zijn inmiddels wel zover dat het toerisme niet meer te stoppen is en voor negatieve gevolgen kan zorgen.

Ik ben zelf echt een vakantieliefhebber. Met name om cultuur te snuiven, dus ook ik zal ongetwijfeld voor 'over'toerisme zorgen samen met al mijn mede-toeristen. Er staan nog wel honderd plekken op mijn lijstje waar ik het liefst naartoe ga, maar ik merk dat iedereen dit wil. What I understand!

Overtoerisme

Je hoort en ziet steeds meer berichten in de media verschijnen over het verschijnsel ‘overtoerisme’. Onze eigen hoofdstad Amsterdam is daar natuurlijk een goed voorbeeld van. De gemeente Amsterdam is naarstig op zoek naar middelen om het toerisme te reguleren en het karakter van de binnenstad niet te laten verminken door winkels die zich alleen op de toeristen richten.

Overtoerisme uit zich op veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan de enorme wachtrijen voor kassa’s van populaire bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren in Parijs of het Colosseum in Rome. Voor sommige beziens-waardigheden en attracties moet je al maanden vooraf reserveren, als dat al lukt.

Een andere wijze waarop overtoerisme zich uit is door de tol die het eist op de omgeving. Steeds vaker lees je dat stranden of andere plekken tijdelijk voor het publiek gesloten moeten worden om ze op te ruimen of te herstellen. De impact van soms wel duizenden bezoekers per dag kan enorm zijn. Zo hebben de autoriteiten in Thailand het door de film ‘The Beach’ zo populaire strand Maya Bay tijdelijk moeten sluiten, onder andere om het koraal enigszins te laten herstellen.

Culturen

Overal krioelen mensen uit andere landen, op zoek naar dat ene stukje cultuur. And I don't blame them, want ik wil dat eigenlijk ook. Ik ben alleen wel van mening dat een land niet voor toerisme moet gaan leven, maar zijn eigen cultuur moet behouden. Ik ben echt gek op Italiaanse kerkjes, maar dat komt omdat deze kerken echt Italië uitstralen en geen na-maak cultuur. Je gaat juist naar een ander land om daar de cultuur te proeven. Dat moeten we meer respecteren, want dat is uiteindelijk toch de reden geweest dat we daar heen willen? Het is bizar om te beseffen dat hun privacy er niet toe doet, het draait alleen maar om likes. Zo is een Parijse straat een enorme hit geworden op Instagram. Bewoners klagen, omdat zij niet eens meer in hun eigen tuin kunnen eten of naar buiten kunnen kijken.

Waar ik naar toe wil, is het feit dat dingen tegenwoordig veel te vaak als vanzelfsprekend wordt gezien. Alleen ik weet 100% zeker dat ik het niet tof zou vinden als er onbekenden voor mijn huis zouden staan voor een Instagram foto. Nu is mijn huis echt niet zo Instagram waardig, maar je snapt mijn punt. Reis zoveel je wilt, ontdek alle culturen, maar houdt respect.  Voor natuur, dier en mensen! Respect voor de bevolking, de gebouwen en de cultuur.  Jij bent op bezoek!!


Uw reactie




AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!