Algemeen

Brabants verdwijnt: 5 weetjes over ons dialect

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat sommige dialecten aan het verdwijnen zijn in onze taal. Brabants is een van de grootste dalers. Dialecten verdwijnen meer, omdat we steeds meer contact hebben met mensen uit andere provincies. Sommige jongeren zouden zich ook schamen om hun dialect. Daarom een aantal weetjes over het Brabantse dialect, want die mag toch echt niet verdwijnen!

1. Houdoe is waarschijnlijk afgeleid van ‘Houd oe (eige) goed’. Veel mensen denken dat het tijdens de bevrijding van het Engelse ‘How do (you do)’ afgeleid is, maar houdoe was er al voor de bevrijding.

 

2. Het Brabantse dialect heeft een grote invloed gehad op de totstandkoming van de Nederlandse standaardtaal in de 16e en 17e eeuw. Dat komt omdat Brabant toen het dominante gewest was. 

 

3. Er wordt een prijs uitgegeven voor bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal, deze prijs heet De Zachte G-prijs. Erfgoed Brabant reikt deze eens in de twee jaar uit. 

 

4. Brabants is de kortste ‘taal’ in Nederland. Hoe anderen zouden zeggen je weet eigenlijk maar nooit wat de toekomst ons zal brengen’, zeggen wij simpel ‘ge weet ‘t nie.’ In de plaats van ‘dat is zielig’ zeggen wij hier ‘germ’. Of ‘weet jij het?’ is natuurlijk ‘witte geit?’.

 

5. Onze provincie is de enige provincie die geen officieel volkslied heeft. Eerder werden ‘Het lied van hertog Jan’ en ‘het Brabantsch volkslied’ besproken als optie. En de afgelopen jaren natuurlijk ‘Brabant’ van Guus Meeuwis. Maar er is dus nooit een volkslied gekozen voor onze provincie. 

 

Hopelijk verdwijnt het Brabantse dialect niet. We moeten trots zijn op ons mooie dialect en deze blijven gebruiken!

 


Uw reactie




AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!