Algemeen

Boek ‘Moederziel’ door Eindhovense schrijfster Jorinde Huibers

Wie is Jorinde?

Jorinde is een schrijfster die haar hele leven in de luwte heeft geschreven, onder meer haar columns worden graag gelezen. Haar prioriteit is altijd haar gezin geweest, naast passies voor natuur, dieren en milieu. Nu haar gezin haar aandacht niet meer zo nodig heeft en haar werk vooral leuk is, is er ruimte om eindelijk meer te gaan schrijven en de passie die zo lang onder de oppervlakte bleef tot bloei te laten komen.
Haar drang om te schrijven dient meerdere doelen. Meestal schrijft ze om een bepaald gevoel over te brengen op de lezer. Om een visie of een ervaring te delen. Maar het kan ook egoïstischer zijn. Dan schrijft ze om een gebeurtenis of ervaring voor zichzelf begrijpelijker te maken en inzichten te krijgen.

Waarover gaat het boek Moederziel?

Het boek Moederziel is mijn verhaal, licht Jorinde toe. Het gaat over mijn jeugd, en die van mijn broer en zus, die zich voor een aanzienlijk deel afspeelde in Mierlo en Geldrop (eind jaren 70-begin 80). Mijn broer zegt daarover: “Je had erbij moeten zijn, anders zou je het niet geloven”. Als kind neem je jouw werkelijkheid aan als standaard norm. Wij waren trots op onze progressieve ouders, op onze andere levensstijl, niet burgerlijk maar bijzonder. Pas toen we in onze pubertijd kwamen, werden we ons steeds meer bewust van datgene wat we misten en wat niet klopte in onze opvoeding. En wat we misten was zo ontzettend veel. Vooral emotioneel, maar zelfs ook de fysieke aanwezigheid van onze ouders op een bepaald moment. Wij woonden met drie kinderen alleen in ons ouderlijke huis in Mierlo. Bijna niet voor te stellen dat dit zomaar kon, maar het was echt zo. Als kind probeer je daar je weg in te vinden, steun te zoeken op andere plaatsen en bij andere mensen. Maar het verwerken kost een groot deel van je leven. En als dan de rollen ook nog worden omgedraaid en je jezelf plotseling in de situatie ziet dat je voor je moeder moet gaan zorgen, is dat wel een emotionele uitdaging. In het boek neem ik je mee op die reis door onze jeugd in onder meer Mierlo en Geldrop en uiteindelijk ook in de zorg voor een narcistische moeder die steeds meer zorg en begeleiding nodig heeft in haar ouderdomsproces.

Moederziel

Cato heeft haar leven geleid zoals zij dat zelf wilde. Als vrijgevochten, geëmancipeerde vrouw zorgde ze voor haar eigen ontwikkeling. Dat haar gezin en vooral haar kinderen Sophie, Elise en Onno daar de prijs voor betaalden, was onvermijdelijk en wat Cato betreft ondergeschikt aan het belang van haar persoonlijke groei.
Wanneer Cato wordt getroffen door een herseninfarct, worden de rollen omgedraaid. Sophie is genoodzaakt om haar verleden het hoofd te bieden en zal een manier moeten vinden om voor haar narcistische moeder te zorgen.

 

'Moederziel' (225 pagina's, ISBN: 9789402199161) is gepubliceerd via Brave New Books. Het boek is te koop bij onder meer boekhandel Van Piere (Eindhoven), Van Grinsven (Eindhoven) en Van Grinsven (Geldrop), maar ook te bestellen via de plaatselijke boekhandel en alle online verkoopkanalen.


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!