Algemeen

Bij Eindhoven voelt Murat Memis zich thuis

Fractievoorzitter van de Eindhovense gemeenteraad Murat Memis heeft over Eindhoven niets te klagen. Het SP-partijlid praat in het Eindhovense stadhuis -met een prachtig uitzicht op het Van Abbemuseum- ons bij over zijn jeugdherinneringen aan deze stad en zijn roerige periode.

‘Ik leerde Eindhoven kennen door kranten bezorgen’

Inmiddels woont Murat Memis meer dan twintig jaar in Eindhoven. De 32-jarige ondernemer kan zijn jonge jaren goed voor de geest halen. ‘In Eindhoven ga jij opzoek naar Eindhoven’, grapte Memis als hij terugkijkt naar zijn jeugd. Murat: ‘op mijn zestiende bezorgde ik kranten van De Telegraaf en de NRC in iedere wijk, waardoor ik Eindhoven leerde kennen. Ik leerde Eindhoven kennen door mijn bijbaantje. Bovendien was ik op een zoektocht naar mijn identiteit in deze stad.’

 

Van wat de leukste hotspots zijn in Eindhoven zijn, kan Memis geen keuze maken. Naast dat hij Genneperparken noemt, vindt hij het stadhuisplein ook een prachtige locatie. ‘Eindhoven is een open stad. Neem bijvoorbeeld het stadhuisplein, een hele ruime plek waar mensen rustig kunnen gaan zitten. Eigenlijk maakt de diversiteit in de stad zo mooi. Deze lichtstad is gecreëerd door een aantal dorpen om ons heen (Gestel, Strijp-S etc.). Sinds 1999 vluchtte Memis met zijn familie naar Nederland naar aanleiding van de oorlogen in Koerdistan. Ook in die tijd was volgens de SP-fractievoorzitter de diversiteit heel herkenbaar. ‘Eindhoven heeft al een keuze gemaakt om zo’n stad neer te zetten. In mijn jeugd hadden wij zelfs ongeveer honderdzesenzestig nationaliteiten. Daarom voel ik me hier echt ook thuis’.

  ‘Ik ben nooit opgegroeid met haat’

De 32-jarige politicus en vader van twee kinderen heeft een zware periode achter de rug gehad. Vorig jaar was hij in Turkije opgepakt voor verdenking van ´terroristische bedoelingen’ van de ‘PKK´ en bracht vier dagen door in de cel en bleef tot twee maanden in ‘landarrest’. Voor Memis is dit onverwachte voorval een voorbeeld van vooroordeel. ‘Ik vind het heel jammer dat mijn vrijheid werd afgepakt toen, door de algemene mentaliteit van de Turkse staat. Volgens hen heb je terroristische bedoelingen als je voor de Koerden opkomt. Het wil niet meteen zeggen dat ik tegen de Turkse gemeenschap ben.  Ik ben nooit opgegroeid met haat. Ik kan niemand discrimineren als ik zelf tegen discriminatie ben. Voor mijn hele leven neem ik solidariteit en vrijheid mee en dat is een mooie strijd die ik aan wil gaan’. Op 2 juli 2020 heeft de Turkse rechter Memis helemaal vrijgesproken van de beschuldigingen van de Turkse staat.   

Murat Memis staat op de veertiende plek op de kandidatenlijst van de Socialistische Partij (SP) voor de Tweede Kamerverkiezingen, die in maart 2021 plaatsvindt.

 

 

.  


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!