Algemeen

6 redenen waarom we graag friet eten

De Raad van Gezondheid en Samenleving pleit voor minder fastfoodwinkels en snackbars. Wij Nederlanders zijn fan van friet en de bijbehorende snacks en eten vaak zelfs één keer per week deze lekkernij. Het hoort gewoon bij onze cultuur! Daarom een aantal redenen waarom we zo graag naar de snackbar gaan.

1. Er is altijd genoeg keuze

Van frikandel tot kroket en van loempia tot bamischijf. Welke snack is jouw favoriet? De favoriete snack van Nederland is de frikandel. Gemiddeld eten Nederlanders 37 frikandellen per jaar. De frikandel is zo’n 60 jaar oud en kent inmiddels al vele variaties. Het was niet altijd de populairste snack van Nederland: tot 1996 aten we het liefst de kroket.

Daarnaast gooien we ook graag een goeie hoeveelheid saus op onze friet. De klassiekers zijn mayonaise en ketchup, maar andere populaire sauzen zijn curry, pindasaus en Joppiesaus. Wil je toch iets gezonder doen, dan beste keuzes zijn piccalilly, appelmoes en tomatenketchup.

 

2. Tegenwoordig zijn er gekke variaties van snacks

Als je het aanbod van de gewone snacks nog niet genoeg vindt, zijn er ook nog verschillende variaties van de bekende snacks. De frikandel heeft bijvoorbeeld de viandel en de loempiadel. Maar houdt je meer van de kroket, is er ook een pepernootkroket, een kersenkroket of een aspergekroket.

 

3. Snacks kun je met alles eten

Je hebt vast al wel eens een broodje met frikandel of kroket gegeten. Of een hamburger met een frikandel of kroket. Sommige mensen houden zoveel van frikandellen dat ze het op hun pizza doen.

 

4. We hoeven niet ver te lopen voor frietjes

Er is altijd wel een snackbar in de buurt. Gemiddeld hoeven we maar 800 meter te lopen om een snackbar tegen te komen. Als je geen zin of tijd hebt om te koken, is het een makkelijke, snelle en lekkere avondmaaltijd!

 

5. Onze snackbars zijn uniek

De typische snackbars met vitrine waar alle snacks uitgestald zijn, zie je nergens anders. Ook de snacks die we ‘even uit de muur halen’ zie je alleen hier. De ‘vaderlandse afhaalfrituur’ hoort daarom bij het Nederlandse immaterieel erfgoed.

 

Kortom, we staan helemaal niet te wachten op een verbod! Natuurlijk moet je niet elke dag een friet eten, maar een portie per week moet echt wel kunnen en hoort gewoon bij ons.


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!