Algemeen

5 oude gebouwen in Eindhoven

Eindhoven is een stad met een rijke geschiedenis en heeft vele oude gebouwen die nog steeds te bewonderen zijn. In dit artikel staan vijf oude gebouwen in Eindhoven die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad en haar erfgoed.

Sint-Catharinakerk

De Sint-Catharinakerk is een van de oudste gebouwen in Eindhoven en dateert uit de 13e eeuw. De kerk is vernoemd naar de heilige Catharina van Alexandrië en heeft door de eeuwen heen verschillende verbouwingen en restauraties ondergaan. De kerk is een mooi voorbeeld van de gotische architectuur en heeft een opvallende toren van 73 meter hoog.

Catharinaplein 15611 GH

Stadhuis van Eindhoven

Het stadhuis van Eindhoven werd oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw, maar onderging verschillende renovaties en verbouwingen in de daaropvolgende eeuwen. Het gebouw heeft een klassieke uitstraling en werd in de 20e eeuw gerestaureerd om zijn historische karakter te behouden. Het stadhuis van Eindhoven is een belangrijk symbool van de stad en is nog steeds in gebruik als administratief centrum.

Stadhuisplein 1, 5611 EM

Het Oude Rechtbank

De Oude Rechtbank in Eindhoven werd in 1849 gebouwd als gerechtsgebouw en diende later ook als gevangenis en kantoor voor het Openbaar Ministerie. Het neoclassicistische gebouw werd ontworpen door architect L.H. Eberson. Het gebouw vormde een belangrijk onderdeel van de juridische geschiedenis van de stad en is nu een monumentaal pand dat een belangrijke rol speelt in het culturele leven van Eindhoven. Het pand wordt momenteel gebruikt als evenementenlocatie en restaurant.

Stratumseind 32, 5611 ET

De Genneper Watermolen

De Genneper Watermolen is een van de oudste gebouwen in Eindhoven en dateert uit de 14e eeuw. Het gebouw werd gebruikt voor het malen van graan en was een belangrijk onderdeel van de economie van de stad. Vandaag de dag is de watermolen nog steeds in gebruik en kan worden bezichtigd door het publiek.

Genneperweg 143, 5644 RS

De Witte Dame

De Witte Dame is een iconisch gebouw in Eindhoven, dat werd gebouwd in 1929 als de Philips-fabriek voor radio's en lampen. Het gebouw heeft een opvallende art deco-stijl en is vandaag de dag een belangrijk cultureel centrum van de stad. Het huisvest onder andere de bibliotheek van Eindhoven en verschillende creatieve bedrijven.

Emmasingel 12, 5611 AZ

Deze vijf oude gebouwen in Eindhoven geven een goed beeld van de rijke geschiedenis en het erfgoed van de stad. Door hun architectonische schoonheid en historische waarde zijn deze gebouwen een belangrijk onderdeel van de cultuur van Eindhoven en zijn ze zeker een bezoek waard.


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!