Algemeen

5 natuurlijke middelen die pijnstillend kunnen werken

Pijnstillers zijn een prettige uitvinding, omdat ze pijn draaglijk kunnen maken of zelfs kunnen doen verdwijnen. Maar als je vaak last van pijn hebt en dus ook vaak pijnstillers gebruikt, kun je ook te maken krijgen met de vervelende bijeffecten daarvan. Dan is het goed om te weten dat er ook natuurlijke middelen zijn die mogelijk kunnen bijdragen aan het verminderen van de pijn. We zetten er een aantal op een rijtje.

Gember

Hou je wel van een kop gemberthee met verse gember, dan kun je daar ook baat bij hebben wanneer je pijn ervaart. Niet alleen door het rustgevende effect, maar ook omdat het pijnklachten aan gewrichten en spieren kan bestrijden. Onderzoek heeft dit verband reeds aangetoond. Gember kan ook helpen om het immuunsysteem te versterken. Zo kunnen infecties die voor pijn en ontstekingen zorgen mogelijk vermeden worden.

Cannabidiol

Ook cannabidiol (CBD), een stof die voorkomt in cannabis, werkt voor sommige gebruikers pijnstillend. Natuurlijk denk je bij cannabis al snel aan drugs en high worden, en daar heeft lang niet iedereen behoefte aan. Dat high worden komt echter door een andere stof, namelijk tetrahydrocannabinol (THC). Het is mogelijk om gebruik te maken van de positieve effecten van CBD zonder THC tot je te nemen, namelijk door CBD-olie te gebruiken. Je kunt gewoon CBD-olie kopen in Eindhoven, want het product wordt steeds algemener verkrijgbaar.

Rode chilipeper

Rode chilipeper bevat capsicum. Dat is een stof die ervoor zorgt dat de gevoeligheid van zenuwreceptoren afneemt. Je zou het niet denken als je een rode peper wegkauwt dat je er minder pijn door kan krijgen. Het is dan ook vooral een middel dat op de langere termijn effect kan hebben. Capsicum wordt ook gebruikt in medicijnen tegen verkoudheid, dus het is zeker het proberen waard om wat meer rode chilipeper in je eten te verwerken. Maar doe het wel met beleid, want je kunt er niet alleen je mond mee in brand zetten, maar ook je maag.

Kersen

Fruit is natuurlijk sowieso niet verkeerd om regelmatig tot je te nemen, maar kersen in het bijzonder kunnen uitkomst bieden bij pijn. Ze bevatten namelijk stoffen die pijn kunnen verlichten bij reumatische aandoeningen en ontsteking blokkeren. Uit onderzoek blijkt ook dat kersensap bij sporters voor minder spierpijn zorgt. Dus als je nog een doosje kersenbonbons hebt staan, heb je bij deze een excuus om daar eens graai in te doen. Of je koopt gewoon verse kersen, dat is natuurlijk veel beter.

Veenbessensap

Wellicht zegt veenbessensap je weinig. Dat komt omdat we het vooral kennen onder de Engelse naam: cranberry juice. Juist ja, dat zure sap waar je mond acuut van vervormd. Bekend was al dat veenbessensap helpt tegen blaasontstekingen. Maar het bevat zeker ook veel antioxidanten die helpen om pijn in bedwang te houden en schadelijke bacteriën te doden.

Zie je dus liever af van de pillen, dan kun je bovenstaande zaken eens proberen. Wie weet kun je zo op een veel gezondere manier pijn in je lichaam stillen!


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!