Algemeen

5 feitjes over de zomerklok

Deze zaterdag gaat om twee uur ‘s nachts de zomertijd in. Maar waar komt de winter- en zomertijd eigenlijk vandaan? We hebben een aantal feiten over de zomer- en wintertijd op een rij gezet.

1. De eerste zomertijd was in 1916

Van 1916 tot 1945 hadden we in Nederland de eerste zomertijd. In 1977 voerde Nederland opnieuw weer de zomertijd in. Dat kwam door de oliecrisis waardoor de discussie over energie besparen weer begon. 

 

2. Energie besparen

De zomertijd werd ingevoerd om energie te besparen, in het Engels heet de zomer-/wintertijd daarom ook ‘Day Light Savings’. Lampen kunnen in de zomertijd een uurtje later aan en daardoor besparen we energie. Tegenwoordig weten we niet helemaal zeker of we wel echt zoveel energie besparen door de zomertijd.

 

3. Niet alle landen doen mee

In Europa doen bijna alle landen mee. Bij de Europese landen die meedoen, begint de zomertijd op de laatste zondag van maart tot de laatste zondag in oktober. Een Europees land dat niet meedoet is bijvoorbeeld Rusland. Rusland is in 2011 permanent over gegaan naar de wintertijd. In sommige landen doen ze niet mee aan de zomer- en wintertijd, omdat het daar toch langer licht is. 

 

4. Afschaffen van zomertijd

De Europese Commissie heeft het er al over gehad om de zomertijd of wintertijd af te schaffen. EU-lidstaten mogen zelf beslissen over ze permanent op de zomer- of wintertijd overschakelen. In een peiling onder Nederlanders hebben de meeste mensen een voorkeur voor wintertijd. 

 

Sommige mensen hebben elk jaar last van deze verandering van tijd. Stel dat Nederland er voor zou kiezen om bijvoorbeeld de wintertijd af te schaffen, zal het in de winter wel een uurtje langer donker zijn.

 


Uw reactie




AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!