Algemeen

 

 

De temperaturen dalen en het is weer vroeg donker: een perfecte gelegenheid dus om uitgebreid achter het aanrecht te gaan staan.

 

Romige pompoensoep

Dit recept is bedoeld voor 4 kommetjes soep. Voor de romige pompoensoep heb je 1 ui nodig, 1 teen knoflook, 1 pompoen of een flespompoen, 2 wortels, 500 milliliter groentebouillon, 1 theelepel komijnzaad, 1 theelepel kurkuma en een halve theelepel chilipoeder (als je van een beetje pittig houdt).

Schil de pompoen en snijd deze in blokjes, vervolgens snijd je ook de wortel in blokjes, snipper je de ui en hak je knoflook fijn. Hierna pak je een soeppan erbij en hierin fruit je de knoflook en ui, ook voeg je tegelijkertijd de kruiden toe aan de ui en knoflook. Tot slot voeg je de wortel, de pompoen en de groentebouillon toe. Zoveel totdat alles bedekt is met bouillon. Laat dit een kwartiertje pruttelen en mix het vervolgens glad met een staafmixer. Aan táááfel!

 

Pompoenrisotto

Traditionele risotto is al een heerlijk gerecht, maar wat als je er een herfstdraai aan geeft? Het recept is voor 4 personen en je hebt nodig: 300 gram risottorijst, 1 flespompoen of een kleine pompoen (pompoenblokjes kan natuurlijk ook, zorg dan dat je 600 gram hebt), 1 theelepel salie, een scheutje olie, snufje peper en zout, 1 ui, een scheut droge witte wijn, 1 blokje groentebouillon, ongeveer 1 liter water, 100 gram Parmezaanse kaas, een klontje boter en tot slot basilicum.

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden, snijd de pompoen in blokjes. Leg deze in een kom en voeg hierbij de salie, peper, zout en het scheutje olie toe. Dan verdeel je dit over een bakplaat en gaat de pompoen 20 minuten de oven in. Snipper de ui en fruit deze in de pan, hierna voeg je de risottorijst toe en laat deze ongeveer 3 minuten meebakken, blus de rijst met de wijn en zorg ervoor dat de rijst al de wijn heeft opgenomen. Als de rijst de wijn heeft opgenomen, laat je het bouillonblokje oplossen in het water en schep je de bouillon steeds met een soeplepel bij de risotto. Laat de rijst op dezelfde manier als met de wijn, de bouillon volledig opnemen. Het duurt ongeveer 25 minuten tot de rijst helemaal gaar is.

Tot slot haal je de pompoenblokjes uit de oven en blend je deze in een staafmixer tot puree. Voeg een beetje bouillon toe, want dit maakt het mengsel dunner. Giet deze bij de risotto en laat het mengsel weer opnemen door de risotto, voeg het klontje boter toe en de Parmezaanse kaas. De overgebleven pompoenblokjes kun je natuurlijk mooi als decoratie gebruiken!

 

Pompoen brownies

We hebben nu al een voorgerecht en een hoofdgerecht voorbij zien komen, dan moeten we natuurlijk afsluiten met een heerlijk dessert. Voor de pompoenbrownies heb je nodig: 250 gram boter, 200 gram pure chocolade, 200 gram melkchocolade, 5 eieren, 225 gram basterdsuiker, 200 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram pompoenpuree, 100 gram roomkaas, 20 gram poedersuiker, 1 eetlepel pumpkin spice of speculaaskruiden.

Verwarm de oven op 180 graden en leg het bakpapier in het bakblik. Smelt beide soorten chocolade en de boter au bain-marie. Klop vervolgens de eieren en de basterdsuiker tot een luchtig mengsel, voeg de gesmolten chocolade toe en vervolgens het zelfrijzend bakmeel. Giet dit in je bakblik. Pak een andere kom en meng hierin de pompoenpuree, roomkaas, poedersuiker en pumpkin spice kruiden. Verdeel dit mengsel vervolgens over de brownie en plaats dit in de oven voor zo’n 30 tot 35 minuten. Bon appétit!


Uw reactie




AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!