Inspirerende verschilmakers, trotse andersdenkenden en idealistische durfallen die maatschappelijke uitdagingen aangaan: in Eindhoven en omgeving wemelt het ervan. Maar volop in de schijnwerpers staan ze zelden. Terwijl ze dat wél verdienen.

Een van hen is Tom van Duuren, een bevlogen bos- en boombeheerdeskundige die met zijn bedrijf Van Duuren Bosbeheer de afgelopen decennia tal van bijzondere stadsnatuurprojecten gerealiseerd heeft. Daarnaast maken hij en de Haagse, aan de TU/e afgestudeerde architect Noud te Riele zich met hun initiatief Dommelse Kracht sterk voor een nóg mooier, groener en vitaler Eindhoven – zodat het hier extra goed toeven wordt voor bomen, planten, dieren én mensen. Maar het meest tot de verbeelding sprekend is misschien nog wel zijn mobiele, zelfvoorzienende huis waarin hij en zijn vrouw Judy wonen.

Eco logisch handelen

“Enige jaren geleden kreeg ik van de gemeente Eindhoven de opdracht een plan op te stellen dat aangeeft hoe je de conditie van bomen in de stad kunt verbeteren en hoe je bomen op een betere plek kunt laten groeien”, vertelt Tom. “Na oplevering van dit revitaliseringsplan, waarvan ik niet wist of het ooit uitgevoerd zou worden, wilden een vriend van mij, Noud te Riele, en ik dit verhaal graag doorvertellen. Dat zijn we gaan doen met Dommelse Kracht, onder meer via zelfgemaakte filmpjes op YouTube.”

In hun ‘missie’ staan praktisch nadenken en eco logisch handelen centraal. Inderdaad, eco logisch, geschreven als twee woorden. “Want”, zegt hij, “wil je ecologisch verantwoord omgaan met de natuurlijke omgeving, dan moet je handelen, mede naar de logica van de natuur. Dat is de opgave die we met zijn allen hebben.”

Verrijdbaar huis

“Al zo’n 15 jaar geleden wilde ik een eigen huis bouwen”, geeft Tom aan. “Maar ja, wat nu als daarna de plek of buurt je niet meer aanstaat? Daarom ben ik toen al gaan denken aan een mobiel huis. Dat werd uiteindelijk een complex bestaande uit meerdere units, waarvan de woonkamer drie los te koppelen delen omvat. Het leeuwendeel is ontworpen en gebouwd door onze dochter Isa, die aan de kunstacademie gestudeerd heeft.”

Hiermee hebben Tom en co laten zien dat je van hout dat vrijkomt bij het duurzaam beheer van groenvoorzieningen een prima huis kunt bouwen. “Al het zwaardere constructiehout is afkomstig uit het Philips de Jongh Wandelpark in Eindhoven. In september 2016, zes jaar na onze eerste proef, hebben we op het NRE-terrein het huis voltooid. Afgelopen februari hebben we alle units naar Vredeoord gereden. Het is echt een heerlijk huis om in te wonen!”

Groene draad

Het groene verhaal loopt als een rode – of liever: groene – draad door alles wat Tom doet. “Wat ik héél graag zou willen is het groene verhaal vertellen aan de Eindhovense bevolking. Oók aan expats en immigranten, die een volkomen andere achtergrond kunnen hebben en dan eveneens horen wat voor intellect er zit achter het ontwerp en beheer van onze fijne groene stad. Ik wil de landschaps- en natuurbeleving op allerlei manieren de stad in brengen, want daar knapt iedereen van op!”

www.tomvanduuren.nl

www.dommelsekracht.nl

YouTube-kanaal Dommelse Kracht

Zij schijnen hun LICHT op Eindhoven

Maandelijks gaan we in de rubriek ‘Zij schijnen hun LICHT op Eindhoven’ in gesprek met inspirerende, vernieuwende en maatschappelijk betrokken ondernemers. Rik Konings en Linde ten Broek faciliteren deze interviews.

Rik Konings, sociaal ondernemer, weet met creativiteit als middel mensen in organisaties in beweging te brengen.

www.rikkonings.nl

Linde ten Broek is verhalenvanger, filmmaker, schrijver en trouwambtenaar en kan in het moment de mooiste verhalen vertellen en bij mensen oproepen.

www.lindetenbroek.nl

Tekst: Ton van Rooij

Fotografie: Paula van Overveld/Paulissimo