Tekst en foto: Archipel

“Wij werken met mensen met dementie. Sommigen zijn mobiel en doen overdag leuke dingen, anderen zijn diep in hun dementie verzonken en begrijpen bijvoorbeeld niet waarom ze niet van de afdeling mogen. Daar kunnen ze boos over worden maar dan beweeg je zoveel mogelijk mee. Daar heb je inlevingsvermogen en geduld voor nodig. Maar vooral veel liefde. En die liefde krijg je ook weer terug. Niet met zoveel woorden, het zit meer in de kleine dingen. In het non-verbale.”

Nikki Kuiten, verpleegkundige en Hanneke Essens verzorgende IG werken bij Archipel Kanidas en zijn het helemaal met elkaar eens: “Om dit werk te doen moet je oog en aandacht hebben voor de ander. Dat zorgzame hebben we allemaal, anders hou je het niet vol.”

Er wordt hier ook veel gelachen

Nikki: “Ik zou ook in het ziekenhuis kunnen werken maar bij Kanidas bouw je een band op met bewoners. Ik heb ze iets te bieden in de laatste fase van hun leven. Dit klinkt misschien zwaar maar er wordt hier gelukkig ook heel erg veel gelachen. We staan dikwijls gek te doen in de huiskamer. Samen zingen met bewoners, muziek luisteren en samen dansen. Dan zie je ze echt genieten.”

Als een activiteit met bewoners op mijn vrije dag valt, ga ik vrijwillig mee

Hanneke: “Ik wil dat bewoners het hier net zo fijn hebben als ik thuis. Wanneer een activiteit op mijn vrije dag valt en ze hebben mensen nodig, ga ik vrijwillig mee. En ik ben niet de enige. Leuk toch? Samen naar de dierentuin, naar het circus, samen lunchen. Als je ziet hoeveel plezier mensen hebben, is zo’n uitje onbetaalbaar. Ze praten er nog de hele week over.”

Nikki: “We hebben een intensief contact met bewoners en soms ga je je ook een beetje hechten. Wij zijn en blijven mensen
en hebben ook weleens tranen weggeslikt als iemand overlijdt. Het raakt je en dat wil ik eigenlijk ook
zo laten. Het mag niet gewoon worden. Als afscheid nemen gewoon wordt, is het tijd om ander werk
te zoeken.”

Ben jij geïnteresseerd in een baan bij Archipel? Neem dan eens een kijkje op hun site bij de
vacatures of bezoek het maandelijkse JobCafé (elke derde donderdag in de maand).

Archipel Werving & Selectie
040 265 4822
[email protected]
www.archipelzorggroep.nl/vacatures